Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Re Rag Rug ställer ut på på Färgfabriken

Foto: Färgfabriken
Foto: Färgfabriken
Publicerad av
Peter Höök - 04 okt 2013

Re Rag Rug är ett experimentellt designprojekt som utforskar mattans sociala och ekologiska hållbarhet, av Katarina Brieditis och Katarina Evans. Under 12 månader har 12 unika mattor utvecklats i 12 olika textila tekniker. Materialet är spill och överskott från textilindustrin och gamla klädesplagg – stoff som annars skulle kasseras. Följande mattor presenteras: Tailor, Kasuri, Pepita, Archipelag, Vintergatan, Rosengång, Aquarelle, Off Pist, Re Orient, Squeeze, Nomad och Crazy Quilt – alla med en egen historia.

Med hjälp av olika stygn, flätningar, kviltning, rynkning, limningar, rullningar och sätt att skära, applikation, virkning, stickning, broderitekniker i kombination med tredimensionella yteffekter och reliefverkan, materialmöten, färg-, färgerieffekter och skalförskjutningar har duon fått fram 12 spännande mattkvaliteter och uttryck.

Re Rag Rug är ett exempel på hur man med design kan arbeta med hållbarhetsfrågor, och ge ett till synes värdelöst material ett större värde. Flera av mattorna är tillverkade i sektioner med handtekniker som varken kräver stora utrymmen eller maskiner. De skulle därför kunna tillverkas i hemindustri i textilproducerande länder. En sådan produktion blir ekologiskt hållbar genom användandet av spillmaterial – samtidigt socialt hållbar då produktionen blir en plattform för utveckling av hantverk som skapar arbete.

Mattan är den ultimata textila möbeln. Genom tiderna har den hängt på väggar och i tak, legat på bord, sängar och golv. Mattor har en avgörande betydelse för rummets akustik samt skyddar från golvkyla och drag. Som arkitektoniska element samlar de grupper av möbler till rum i rummet och utgör ofta ett betydelsefullt estetiskt inslag till rumsbilden. Mattor ska tåla att stå, gå och krypa på och är viktiga, starka kulturbärare i de flesta delar av världen.

www.fargfabriken.se