Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, mar, 25 2019
Senaste Nytt

Arne Jacobsens kultklassiker som tidvisare och konstföremål

Foto: Rosendahl
Foto: Rosendahl
Publicerad av
Peter Höök - 09 okt 2013

På senare år har väggklockan gjort stor comeback i den moderna inredningen, både som tidvisare och trendig accessoar. Det gäller även för Arne Jacobsens Station, som nu tar språnget från bordsklocka till vägg och introducerar arabiska siffror i AJ-väggklockornas värld.    

Trots att man i dag har fler möjligheter än någonsin att kolla vad klockan är på datorn, mobilen eller surfplattan är väggklockan en av de hetaste inredningsdetaljerna just nu. Det gäller inte minst Arne Jacobsens kultklassiker som med sin karakteristiska retroestetik förvandlar en anonym vit vägg till ett tydligt ”design statement” på ett litet kick. Den dubbla rollen som praktisk tidsvisare och konstföremål har fått Rosendahl Timepieces att ta fram Arne Jacobsens väggklocka Station ur arkivet och återskapa originalprodukten från 1941 med kantring i stilren svart aluminium. 

När Rosendahl Timepieces nyligen introducerade serien med Arne Jacobsens bordsklockor lanserade de även något nytt inom designerns klassiska klockvärld som är bekant för de flesta genom klockor som Bankers, City Hall och Roman. Bland annat ”Station” som Arne Jacobsen skapade för elektronikföretaget LK år 1941 och som på några få år har tagit många klockfantaster med storm.

Till skillnad från de övriga väggklockorna av Arne Jacobsen har Station arabiska siffror som syns tydligt på urtavlan och visar klockslagen svart på vitt med de markanta visarna. Den grafiska utformningen har som ofta hos Arne Jacobsen en klar referens till Bauhaus, och klockans arkitektoniska skönhet förstärks dessutom av en elegant designdetalj: en kantring i svart aluminium som kapslar in de enskilda delarna och samtidigt är en förelöpare till rådhusklockan ”City Hall” som Arne Jacobsen skapade 1956 med aluminiumring.

www.rosendahl-timepieces.com