Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Thomas Sandell ritar gräsklipparhus

Formgivaren Thomas Sandell på arkitektbyrån sandellsandberg.
Formgivaren Thomas Sandell på arkitektbyrån sandellsandberg.
Bild: Husqvarna
Bild: Husqvarna
Bild: Husqvarna
Bild: Husqvarna
Publicerad av
Willeam Vendel - 21 mar 2014

Maskintillverkaren Husqvarna frågade fem framstående arkitekter i Nordeuropa om de ville rita var sitt hus till Husqvarnas nya robotgräsklippare. I Sverige gick frågan till arkitekten och formgivaren Thomas Sandell på arkitektbyrån sandellsandberg. Resultatet blev en silverfärgad Automower och ett strikt rött hus med sadeltak som bär Sandells typiska prägel. Arkitekterna fick samtidigt formge skalet till var sin robotgräsklippare för att matcha huset.

– Eftersom jag uppskattar Husqvarnas enkla produktdesign var det utgångspunkten i min tolkning av gräsklipparhuset. Jag har alltid dragit mig till den arketypiska formen för ett hus, vilket också syns tydligt i det här projektet. Huset utstrålar en sorts enkelhet, självklarhet och humor, förenat med lite glädje också. Mitt hus passar in i alla typer av trädgårdar, från den lilla villatomten till den pampiga herrgårdsträdgården, säger Thomas Sandell.

Husqvarna Automower är den första robotgräsklipparen som fungerar dygnet runt och i alla väder. Den är eldriven och avger inga skadliga utsläpp. Den unika klipptekniken baseras på att Automower klipper gräset flera gånger i oregelbundna mönster. När robotgräsklipparen känner av ett hinder, till exempel en gren eller sten, väljer den en annan väg för sin framfart. När det är dags att ladda batteriet återvänder den automatiskt till sin laddningsstation.

Under april auktioneras arkitekternas gräsklipparhus ut på auktionsföretaget Lauritz tillsammans med de specialdesignade gräsklipparna, och försäljningspriset skänks till organisationen Läkare utan gränser.