Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Akustikens hus

Nyskapande arkitektur möter befintlig. Foto: Peter Lindbom AIX Arkitekter
Nyskapande arkitektur möter befintlig. Foto: Peter Lindbom AIX Arkitekter
Exteriör. Foto: Peter Lindbom AIX Arkitekter
Exteriör. Foto: Peter Lindbom AIX Arkitekter
Huvudbyggnaden i glas rymmer campus hjärta. Illustration: Tenjin Visual
Huvudbyggnaden i glas rymmer campus hjärta. Illustration: Tenjin Visual
Publicerad av
Jessica - 03 mar 2016

Ett 13 år långt projekt går snart mot sitt slut – eller snarare sin början. I höst öppnar Kungliga Musikhögskolans nya campus i Stockholm. Med sitt bullriga innerstadsläge och sin musikaliska verksamhet har projektet varit en unik akustisk utmaning.

Kungliga Musikhögskolans (KMH) nya campus är ett projekt helt i sitt slag. Inte minst när det gäller de höga akustiska krav som ställts på alla delar av bygget. Från konstruktion till arkitektur och installationer för värme och ventilation.

– Alla moment har genomlysts utifrån ett akustiskt perspektiv, säger ansvarig projektör för akustiken, Lennart Nilsson på LN Akustikmiljö.

Det har varit en utmaning eftersom KMH ligger intill två av Stockholms mest trafikerade vägar. Dessutom krävs total tystnad mellan de olika verksamheterna samtidigt som klangen i var och en av lokalerna ska vara optimal.

Att de lågfrekventa ljuden hålls nere är det som enligt Lennart Nilsson är mest intressant med projektet.

– Vi är så vana vid lågfrekvensmuller. Tänk bara på hur det är att lyssna på musik i bilen och sedan stänga av motorn. När det ständiga ”brummandet” försvinner blir ljudet klarare. Den avgörande skillnaden har vi åstadkommit här.

För att uppnå optimal akustik i undervisningsrum, övningssalar och studio har en rad innovativa lösningar testats. Akustikkonsulten Matts Odemalm har tagit fram en helt ny sorts diffusorer, så kallade Wingmoduler. De skiljer sig från traditionella datorberäknade moduler genom att vara uppbyggda på ett sätt som gör att de fungerar effektivt också i små rum. Ett testrum byggdes inledningsvis där musikerna fick prova på miljön.

– Wingmodulerna fångar upp ljudets tidiga reflexer och klarar av att sprida ut ljudenergin jämnt också i de mindre rum som studenterna använder till vardags. Hjärnan får på så vis större möjlighet att tillgodogöra sig musikupplevelsen, säger Matts Odemalm. Det är viktigt för att musikerna och lyssnarna ska kunna uppfatta de akustiska instrumentens fulla klang.

Även hantverkarna har utbildats för att få en akustisk förståelse för hur exempelvis vvs-installationer och en ”småsak” som ett nyckelhål påverkar akustiken i ett rum. Det här blir en av Europas mest framstående musikhögskolor, konstaterar Lennart.

– Projektet är helt i sitt eget slag, säger han.