Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, sep, 26 2017
Senaste Nytt

Armani möter allmoge

Ett vackert atrium i mitten av byggnaden skapar en känsla av rymd. Foto: Åke E:son Lindman
Ett vackert atrium i mitten av byggnaden skapar en känsla av rymd. Foto: Åke E:son Lindman
Öppet kontorslandskap ger större möjligheter. Foto: Åke E:son Lindman
Öppet kontorslandskap ger större möjligheter. Foto: Åke E:son Lindman
Jordfärger är återkommande i hela huset. Foto: Åke E:son Lindman
Jordfärger är återkommande i hela huset. Foto: Åke E:son Lindman
Publicerad av
Jessica Nejman - 18 mar 2016

Flexibilitet är ett av ledorden som återspeglas i det aktivitetsstyrda kontorslandskapet som skapats i det nya Mästerhuset i hjärtat av Stockholm. Nordeas nya huvudkontor har tagit sin form.

Flexibilitet är ett av ledorden som återspeglas i detaktivitetsstyrda kontorslandskapet som skapats i det nya Mästerhuset i hjärtat av Stockholm.Nordeas nya huvudkontor har tagit sin Flexibilitet är ett av ledorden som återspeglas i detaktivitetsstyrda kontorslandskapet som skapats i det nya Mästerhuset i hjärtat av Stockholm.Nordeas nya huvudkontor har tagit sin form. 

Det sägs att förändring är den enda konstanten som en organisation kan räkna med i framtiden. Att ha ett kontorslandskap, som tål snabba förändringar, känns därmed givet. Nordeas huvudkontor är en av hyresgästerna som flyttat in i det nya miljöklassade Mästerhuset. De har fria kontorsplatser och en stor palett av olika arbetsmiljöer som stöder olika typer av verksamhet. Strategisk Arkitektur ligger bakom konceptet.

– Vi ville förmedla värme och en trygg känsla men ändå exklusivitet. Kombinationen fungerar väl i bankmiljö. Internt kallar vi stilen ”Armani möter allmoge”, berättar Christian Hörgren på Strategisk Arkitektur.

Sparsamt för miljön

Mästerhuset har ritats av arkitektbyrån Tengbom. Det miljöklassade huset med unika teknologier och lösningar stod klart i somras. De miljövänliga valen återvinns också i material och inredning. Golvet är gjort av kalksten och både ek och ask förekommer i ren form. Överlag går mycket av möblerna, ja till och med en del av golvet, i vacker textil i ett spektrum av olika jordfärger.

Vi har försökt motverka den traditionella pompösa känslan av bankmiljön genom att använda en sofistikerad färgskala. Vi har också arbetat mycket med strukturerna på tygerna. Grova strukturer möter de fina. Det ger en härlig känsla.

En mer flexibel miljö

Golvet är ett så kallat installationsgolv, där all kraft och data samlas inunder.

– Man slipper skogen av sladdar och det ger dessutom en ännu större chans till att vara flexibel. En stor del av arbetet har handlat om just det, att få till en mer flexibel miljö. Det har varit ett teoretiskt och praktiskt arbete och vi är väldigt nöjda med resultatet.