Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, sep, 23 2017
Senaste Nytt

William Morris - på tapeten efter 150 år

Här ser vi hur Golden Lily täcker väggen som en tät väv. Kuddar och bänk i ull med rutiga mönstret Woodford samt Ruskin i mörka röda toner med orientalisk look. Foto: Courtesy of Morris & co
Här ser vi hur Golden Lily täcker väggen som en tät väv. Kuddar och bänk i ull med rutiga mönstret Woodford samt Ruskin i mörka röda toner med orientalisk look. Foto: Courtesy of Morris & co
Magnifika Artichoke, det vill säga Kronärtskocka, skapades av John Henry Dearle som blev Morris chefsdesigner 1890. De ytmässigt stiliserade växterna visar det gotiska inflytandet. Foto: Courtesy of Morris & co
Magnifika Artichoke, det vill säga Kronärtskocka, skapades av John Henry Dearle som blev Morris chefsdesigner 1890. De ytmässigt stiliserade växterna visar det gotiska inflytandet. Foto: Courtesy of Morris & co
Publicerad av
Tommy Ekholm - 09 mar 2012

I år är det 150 år sedan konstnären, formgivaren, bokkonstnären och författaren William Morris tillsammans med några vänner bildade Morris, Marshall, Faulkner & Co som senare blev Morris & Company. Företaget kom att bli stilbildande inom brittisk och internationell design och dess hantverksmässiga estetik en revolution inom dekoration.

Mest känd är William Morris som formgivare av tryckta papperstapeter och mönstrade tyger av mycket hög kvalitet. Idag upplevs hans design som helt rätt i tiden och möts av ett nyvaknat intresse också hos en ung publik.

Arts and Crafts och Prerafaeliterna

Morris var en av förgrundsfigurerna inom den brittiska rörelsen Arts and Crafts. Han studerade arkitektur vid universitetet i Oxford och mötte där flera av de vänner han senare kom att samarbeta med – målaren och poeten Dante Gabriel Rossetti, målarna Edward Burne-Jones och Ford Madox Brown och arkitekten Philip Webb. De bildade brödraskapet Prerafaeliterna.

Morris hustru Jane Burden blev med sin bleka hy och sitt kopparfärgade hår ett skönhetsideal och Rossettis favoritmodell. Webb ritade tillsammans med Morris 1859 hans berömda bostad Red House sydöst om London - tegelhuset med oregelbunden planlösning och fritt grupperade fönster som kom att bli ett genombrottsverk för Arts and Crafts-arkitekturen.

Brödraskapet och Arts and Crafts tog avstånd från den torftiga industriella produktionen av konstföremål och arkitektur. Man upphöjde i stället hantverkaren till konstnärsstatus och ville se en personlig stil i stället för massproduktionens likriktning. 1861 grundade Morris med sina vänner firman Morris, Marshall, Faulkner & Co, som senare fick namnet Morris & Co.

I den formgivning som rörelsen gav upphov till ser man tydligt förkärleken för nygotik och lantlig idyll. Helhetsvisionen med en genuin estetisk prägel inkluderade bruksföremål, byggnader, omgivning och dekoration. Arts and Crafts fick stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning, i synnerhet i Storbritannien.

Ideal och praktik

Morris var en social utopist och medlem i den socialdemokratiska federationen. 1884 organiserade han Socialist League. Hans mest kända skönlitterära arbete, News from Nowhere, är en utopisk skildring av ett socialistiskt samhälle. En viss kvinnlig frigörelse blev en effekt, eftersom många kvinnor fick en ekonomisk inkomst tack vare en verksamhet som kunde bedrivas från hemmet.

I Morris eget arbete fanns dock en inneboende motsättning. Målsättningen var att skapa överkomliga men vackra föremål för vanligt folk, men i verkligheten var det bara den kräsna övre samhällsklassen som hade råd med hans omsorgsfullt tillverkade och därför dyra föremål.

En dekorativ revolution

Både tapeter och tyger utgörs av en rikedom av mönster i olika, ibland ganska dova färgställningar, i omsorgsfullt valda material. Den gotiska men också orientaliska influensen utgörs av rika graciösa mönster av ytmässigt och dekorativt stiliserade växtformer. Inom möbler och arkitektur kan skönjas romantiska, oregelbundna former och planlösningar med fönster i spetsbågestil samt växtmotiv.

Hans mönstrade tyger och tapeter säljs idag av tyggruppen Sanderson och varuhuset Liberty i London. Till jubileumsåret har Morris & Co lanserat fyra kollektioner hämtade ur firmans arkiv - tryck, tapeter, vävar och brodyrer – och därmed tagit upp några av de mest älskade delarna av Morris design. National Trust genomför under 2011 en serie utställningar, bland annat på Red House.

En tydlig och välkänd influens i Sverige är Carl och Karin Larssons Sundborn i Dalarna, en trivsam idyll som i högsta grad påverkades av William Morris och Arts and Crafts heminredningsidéer.