Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 18 2018
Senaste Nytt

Mattor med miljöfokus

Foto: Robert Elmengård Superstudio
Foto: Robert Elmengård Superstudio
Publicerad av
Jessica Nejman - 19 maj 2017

Inspirationen till Kasthalls nya kollektion Harvest kommer från variationen av färger på restspolarna.

Den väckte tankar kring hur de på ett spännande sätt skulle kunna ta tillvara på spillet.

– Därför uppstod idén till Harvest, förklarar Ellinor Eliasson, som formgivit Harvest.

I Kasthalls miljöpolicy finns ett tydligt mål att minska produktionens brännbara avfall och det garn som används förbereds, färgas och spolas upp för varje matta. Kasthall ville med temat för 2017, Arrival of Origin, även hämta inspiration från den klassiska trasmattan, vilket resulterade i ett koncept av vävda premiummattor där hållbarheten blir central i både den kreativa designprocessen och i produktionen.

– En av våra viktigaste uppgifter i designstudion är att fortsätta Kasthalls miljöarbete och genom vår design och produktion minimera inverkan på miljön. Det kan vara mellan en och tre spolar av en viss färg som blir över då en matta vävts färdigt. Detta beror på att vi alltid tar fram ett par extra spolar om vi skulle behöva göra om något parti under produktionen. Vårt höga kvalitetskrav på slutprodukten gör att vi inte kan återanvända restspolar till nya mattor för att undvika små färgskillnader. Variationen av färger på restspolarna utmanade och inspirerade oss och väckte tankar kring hur vi på ett spännande sätt skulle kunna ta tillvara på dessa. Därför uppstod idén till Harvest, förklarar Ellinor Eliasson.

Kasthall började därefter sortera restspolar med garn efter sex olika färggrupper; grön, grå, röd/gul, rosa/lila, blå samt brun/beige. Av dessa vävs sedan en treskyttlad matta och när en spole i en skyttel tar slut byts denna ut till en annan färg. På så sätt skapas en färgskiftande yta.

– Det känns otroligt spännande att kunna lansera den moderna trasmattan Harvest i New York, då vi vet att amerikaner har ett stort intresse för klassiska svenska hantverk. Den amerikanska marknaden är betydelsefull för Kasthall och vi har sedan 10 år tillbaks ett USA-kontor i New York. Vi är stolta över att vi med detta koncept nu tydligt kan visa hur vi dagligen arbetar med hållbar design och produktion. Vår vision är att bli hundra procent hållbara och Harvest är ett viktigt steg för att uppnå detta, säger Lena Jiseborn, designchef på Kasthalls designstudio.

www.kasthall.com

Annons