Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, okt, 21 2018
Senaste Nytt

En utställning i svart: Tre öar i Svarta havet

Foto: Svenskt Tenn
Foto: Svenskt Tenn
Foto: Svenskt Tenn
Foto: Svenskt Tenn
Publicerad av
Jessica Nejman - 28 sep 2017

I höstens svarta utställning visar Svenskt Tenn en ny svart variant av Carina Seth Anderssons vas Dagg.

I en ny utställning på Strandvägen 5 med alltigenom mörka interiörer presenteras Josef Franks svarta, mönstrade textilier och möbler samt höstens stora nyhet: Carina Seth Anderssons Dagg i solid svart kulör.

För tjugo år sedan visade Svenskt Tenn en helvit utställning. Nu öppnar dess motsats; en svart utställning som fått sitt namn efter Josef Franks klassiska mönster ”Tre öar i Svarta havet”. Alla föremål går i mörka färgtoner och väggarna är täckta av Svenskt Tenns svarta linnetyg. Tre stora ljuslådor sprider kallt ljus för att lyfta fram möblernas konturer ur den mörka omgivningen.

– Höstens utställning är vår samtida spegling av den vita utställningen, som 1997 blev omtalad för sitt sätt att visa Svenskt Tenns interiörer i ett då så modernt avskalat sammanhang. Den här utställningen bygger på mörker och kontraster, som gör att man upplever mönstren och möblerna på ett annat sätt, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

I samband med utställningen kommer vasen Dagg, formgiven av Carina Seth Andersson, i en ny, nattsvart kulör. Dagg lanserades 2009 som en del i en serie där vaserna Stubbe och Kotte också ingår. Dagg finns sedan tidigare i rosa, brunt, blått och klarglas, och tack vare att den är så populär har Skrufs Glasbruk i Småland kunnat anställa fler glasblåsare.

– Daggvasens form kräver enorm precision av glasmästaren och den solida svarta färgen, som ger vasen ett skulpturalt uttryck, gör tillverkningen än mer komplicerad. Det är ett fantastiskt exempel på skickligt svenskt hantverk, säger Thommy Bindefeld.

www.svenskttenn.se