Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, sep, 23 2018
Senaste Nytt

Teliakontor nominerat till Sveriges snyggaste kontor 2017

Foto: Emil Fagander
Foto: Emil Fagander
Foto: Emil Fagander
Foto: Emil Fagander
Foto: Emil Fagander
Foto: Emil Fagander
Foto: Emil Fagander
Foto: Emil Fagander
Publicerad av
Jessica Nejman - 05 okt 2017

I Luleå ligger Telia Companys kontor, inrett av White arkitekter. Den har nu blivit nominerad till Sveriges snyggaste kontor 2017.

– Det är fantastiskt kul att vårt driv gällande utveckling av återbruk och cirkularitet får sådan här uppmärksamhet. Tar vi hem det här priset innebär det litet steg framåt för White men ett stort steg framåt för hållbara processer inom hela inredningsbranschen, säger Kristofer Jonsson, ansvarig inredningsarkitekt.

I Telia Companys lokaler i Luleå är 80 procent av all inredning i det 6 000 kvadratmeter stora kontoret återanvänd. White arkitekter antog utmaningen.

Inledningsvis utfördes en utredning gällande den befintliga inredningen. Utredningen resulterade i en inventeringslista omfattande produkter och möbler från en handfull olika kontor i Stockholmsregionen.

Parallellt med det ingående konceptarbetet började en grund ta form för hur teamet skulle ta sig an återbruket. Projektet blev en logistisk övning som banade väg för en ny klimatsmart och ekonomisk projektform där produkter noggrant valdes ut, transformerades och så småningom sändes iväg till Luleå i omgångar.

Under den mest intensiva perioden av projektet flyttade teamet in i en studio som kom att bli den hubb från vilken designarbetet drevs fram till den punkt då endast inflytt återstod.

Invigningen ägde rum i början av december 2016. Vid färdigställande kunde det konstateras att det tidigare ställda målet på 80 procent återbruk hade överträffats - resultatet visade en siffra på 86 procent vilket gör Telia Companys kontor i Luleå till världens mest återbrukade kontor i sitt slag.

Projektet för Telia Company i Luleå beskrivs som ett banbrytande projekt ur många synvinklar. Tillsammans med samarbetspartners har White skapat en arbetsplats för de 700 medarbetarna med aktivitetsbaserade kontorsytor, kundfront, matsal och lounger till 20 procent lägre kostnad jämfört med om projektet avsett ett kontor med ny inredning.

Vinnaren i tävlingen koras i samband med seminariet Stora Kontorsdagen, som arrangeras av Lokalnytt.