Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, dec, 09 2018
Senaste Nytt

Att uppleva naturen inomhus

FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
FOTO REIMUND BRAUN, THOMAS MAYER
Publicerad av
Redaktionen - 29 dec 2017

TEXT WILLEAM VENDEL

Anspråkslös arkitektur som bjuder in den omgivande naturen för att skapa en lugn och behaglig atmosfär bortom stadens höga tempo. Det var ledmotivet i uppdraget till arkitektfirman som omvandlade ett ordinärt femtiotalshus till en drömbostad för en tysk familj. Naturlighet, enkelhet och tydlighet var klientens budord för den anlitade firman Falkenberg Innenarchitektur vid utformningen av House Rheder i staden Brakel , belägen i centrala delen av Tyskland i delstaten Nordrhein-Westfalen, med Düsseldorf som huvudstad. Uppdraget innebar att skapa ett fungerande och finstämt inflöde av naturljus under olika ljusförhållanden och att maximera möjligheten att kunna uppleva de fyra elementen luft, eld, jord och vatten i den natursköna omgivningen. – En av vår tids stora uppgifter är att sortera bort det som är oväsentligt och fokusera på det som ger våra liv verklig mening, förklarar projektledaren Heiki Falkenberg ägare av Falkenberg Innenarchitektur. Att känna samhörighet med naturen är en grundläggande ingrediens i vårt välbefinnande. Det ger oss en inre frid, struktur, möjlighet för avkoppling samt utrymme för tankeverksamhet i en hektisk vardag. LANDSKAP OCH INTERIÖR FÖRENAS Det ursprungliga fritidshuset från femtiotalet fick genomgå en total förvandlig där endast den befintliga grunden och terrassen med utsikt över floden Nethe bevarades intakt. Den nya bostaden på måttliga nittio kvadratmeter boyta koncentrerades kring huvudtemat; ljus, luft och stillhet. För att uppnå närheten med naturen konstruerades två ytterväggar av stora glaspartier, infogade i en stark men minimal stålkonstruktion. Den tre meter höga glasväggen kan öppnas till två tredjedelar mot vattnet, och på så vis komma i direkt anslutning till terrassen med utsikt över Rheders vackra naturpark. DE FYRA NATURELEMENTEN Med avsikt att ytterligare förstärka intrycket och mötet mellan interiör och exteriör har arkitekten vid kanten av gräsmattan längs branten ner mot floden låtit anlägga en avlång vattenspegel. Den reflekterar naturljus in i vardagsrummet, samtidigt som den speglar himlen, molnen och den omgivande grönskan samt intensifierar känslan av närheten till vattnet. Kvadratiska stenplattor i dammen möjliggör övergång från terrassen till trädgården där olika slags dekorativa höga gräs samsas med diverse odlingsprojekt i den bördiga jorden. För att lyfta in upplevelsen av ytterligare ett av de fyra naturelementen i boendet har en eldstad uppförts vid den ena sidan av väggen i vardagsrummet. Den sparsamma möbleringen består av både platsritad inredning och några få noga utvalda designklassiker, vilket ger en känsla av luft, rymd och frihet. FAKTA PROJEKT: Projektnamn: House Rheder II Plats: Rheder, Nord-Westfalen, Tyskland Storlek: 90 kvadratmeter boyta Projektstart: 2015, invigt 2016 Designer: Falkenberg Innenarchitektur Projektledare: Heike Falkenberg