Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, feb, 18 2019
Senaste Nytt

Lammhults på Stockholm Furniture Fair 2018

Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Foto: Pelle Wahlgren
Publicerad av
Redaktionen - 05 feb 2018

Designföretaget Lammhults medverkar i vanlig ordning på årets upplaga av Stockholm Furniture Fair, där man presenterar ny produktdesign såväl som delar ur det befintliga sortimentet. Besökare kan förvänta sig innovativa produktnyheter i en färgglad monter med konstnärliga inslag.

För årets monterkoncept står formgivare och inredningsarkitekt Anya Sebton. Hon har inspirerats av att skapa rumsligheter med hjälp av draperade tyger, olika färger och mönster. De draperade tunna tygerna hängs i lager och skapar på så sätt olika genomsläpplighet beroende på vart i, eller utanför, montern man befinner sig. För att ytterligare markera olika rumsligheter har Anya Sebton bjudit in illustratören Siri Carlén att göra handmålade mönster i delar av montern. Detta skapar en spännande och lekfull helhet vilket Lammhults vill ska ge besökarna en oväntad upplevelse och tilltala såväl etablerade kontakter så som den nya generationens arkitekter och inredare.

Vi ser fram emot Stockholm Furniture Fair där vi kommer att visa flera starka produktnyheter vid sidan av några av våra klassiker som jubilerar i år. Styrkan i vår kollektion är just att vi kan erbjuda innovativa, attraktiva produkter och samtidigt hämta inspiration från, och påvisa långsiktighet genom, vår historia. Hållbar design som genom nya miljöer, val av färger och material kan förnyas i det oändliga. Årets monter bjuder på ett lustfyllt möte mellan vår stilrena formgivning och Anya Sebtons inspirerande montergestaltning i samarbete med illustratören Siri Carlén” säger Ulrika Johansson Ståhl, VD på Lammhults Möbel.

Produktnyheter för året är konferensstolen Carousel av formgivaren Gunilla Allard. Carousel erbjuder maximal komfort i ett reducerat format. Den helklädda skalstolen är utrustad med en 360 ° komfortgunga som ger sittskalet rörelse i flera riktningar vilket skapar en mycket mjuk, följsam och flexibel rörelse för användaren. Tilläggas kan att Gunilla i år firar 30 år som framgångsrik formgivare för Lammhults. Långsiktiga samarbeten som detta är något som är viktigt för Lammhults, dels för att hålla en tydlig linje i sortimentets uttryck men även då den långsiktiga relationen skapar ett ömsesidigt förtroende i designprocessen. En av Gunillas tidigaste produkter, fåtöljen Cinema, som blivit något av en klassiker firar dessutom 25 år i år och tar plats i årets monter.

Anya Sebton står för ytterligare två av årets nyheter. Bordsserien S18, är en hyllning till Lammhults framgångsrika S70 serie. De överdimensionerade stålrörsstativen och lekfulla färgsättningen är en återblick till 60-talet och den möbelserie som då banade väg för dagens Lammhults. Lekfull, ren och tydlig funktionell design var Anyas ledord i skapandet av S18 där hennes kännetecken grafiskt ren formgivning tydligt framgår. S18 är mötesbordet som lämpar sig i alla miljöer.

Även det nya bordet Add Cable Table är formgivet av Anya Sebton. Bordet är en vidareutveckling på Anyas Add bord och erbjuder lättillgänglig laddningsmöjlighet till dagens aktivitets-baserade miljöer med krav på snabbt föränderliga arbets- och mötesuppställningar.

Hösten 2017 lanserades Boss & Mini Boss, två lekfulla papperskorgar med associationer till naturen, formgivna av Tuva Rivedal Tjugen. De var ett resultat av Lammhults X-WORKS projekt, där fem designstudenter valdes ut för att under ett år ha tillgång till Lammhults produktutvecklingsteam. Utöver de befintliga papperskorgarna i lackerad stålplåt lanseras de nu i askfanér för att även ge ett lite mjukare och mer organiskt uttryck.

Då Lammhults klassiska serie S70 firar 50 år 2018 uppmärksammas även den under Stockholms Furniture Fair. Denna jubilar lanserades 1968 och innefattade flertalet produkter. Det var det sena 60-talet, revolution låg i luften och S70 förändrade, med besked, saker och ting för Lammhults. De överdimensionerade stålrören och glada färgerna utgjorde den perfekta mixen av popkultur och modernistisk klarhet vilket ledde till ett omedelbart globalt erkännande, både för formgivarna och för Lammhults. Med S70-serien förde formgivarna Börge Lindau och Bo
Lindekrantz
sin lekfulla, färgstarka och glada attityd till Lammhults.

Serien banade väg för dagens Lammhults med sin för tiden lekfulla, väldigt tydliga och utstickande design. Både barstolen och garderobsstaken har funnits i produktion sedan lanseringen 1968, fåtöljen och soffan återlanserades 2012. Att dessa produkter fortfarande säljer efter 50 år ser Lammhults som ett kvitto på att man genom tydlig, tidlös och kvalitativ design kan skapa långlivade och hållbara produkter.