Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Fogia presenterar två nya internationella designsamarbeten

Foto: Fogia
Foto: Fogia
Foto: Fogia
Foto: Fogia
Foto: Fogia
Foto: Fogia
Publicerad av
Redaktionen - 05 feb 2018

 

Under Stockholm Furniture Fair 2018 presenterar Fogia två nya internationella designsamarbeten – med schweiziska designduon Diiis Designstudio och danska Norm Architects. 2018 års kollektion utmärks av ett tydligt skandinaviskt uttryck med internationell touch i form av funktionell konstruktion, hållbarhet och stort fokus på materialval – för både privata hem och publika miljöer.

Det svenska möbelföretaget Fogia har skapat innovativa möbler och accessoarer där hantverk och material står i fokus de senaste 30 åren. Nu utökar de sin portfölj av internationella formgivare och presenterar under 2018 två nya designsamarbeten.

– Vi har känt Norm Architects i många år och följt deras arbete inom både arkitektur och design. Vi har också arbetat tillsammans i en väldigt lyckad fotografering i Köpenhamn förra året. Upptakten till att skapa en produkt tillsammans kom från att vi båda var intresserade av att göra en nytolkning av en klassisk ”Wingback chair”. Norms arbete bygger mycket på naturliga material och långlivad design vilket passar Fogias värderingar mycket väl, säger Marcus Huber, Fogias vd. Fogias ledord innefattar hög designgrad, hantverk och kvalitet. Detta genomsyrar företagets designprocesser, yrkesskickligheten hos Fogias erfarna hantverkare samt de ledande formgivare som Fogia anlitar och deras idéer, visioner och slutliga produkter.

– Vi arbetar med ledande Internationella och skandinaviska formgivare och är alltid ute efter att upptäcka nya talanger. När vi träffade Diiis Designstudio blev vi imponerade över hur de lyckas göra relativt enkla och funktionella produkter så intressanta och vackra. Det har resulterat i ett par produkter som passar in i Fogias sortiment väldigt väl avslutar Marcus Huber, vd för Fogia.

Enclose – fåtölj

Den danska arkitekt- och designstudion Norm Architects står bakom nyheten Enclose – en hög fåtölj som kompletterar Fogias befintliga sortiment med sitt klassiska snitt, goda komfort och rena linjer. En följeslagare som följer ägaren lojalt genom livet. Tanken med den höga fåtöljen var att de två skalen möts och går omlott om varandra, på liknande sätt som blommor och löv gör. Fåtöljen omsluter kroppen som ett näste, som bjuder in till att boa in sig i.

– När vi skapade Enclose har vi hämtat inspiration från naturen och designat en trivsam vingliknande form, där båda skalen, på sitt stöd av trä, formar en inbjudande sittplats, säger Jonas Bjerre-Poulsen, på Norm Architects. Hållbarhetsaspekten har varit i fokus under hela designprocessen. Skalen är individuellt stoppade, så att man på ett enkelt sätt kan uppdatera stolens utseende, säger Jonas Bjerre-Poulsen. Fogia och Norm Architects mål med Enclose var att skapa en minimalistisk, funktionell möbel med noggrant utvalda detaljer. Om samarbetet med Fogia säger Norm Architects följande:

– Genom att ha alla steg i tillverkningsprocessen under samma tak, blir utvecklingen och kommunikationen mycket mer effektiv. Förändringar kan göras på plats och vi kan ha direkt dialog med alla. Det gör hela designprocessen mycket mer intelligent, säger Jonas Bjerre-Poulsen.