Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Designtorget och Handarbetets Vänner i samarbete

Foto: Designtorget
Foto: Designtorget
Publicerad av
Redaktionen - 08 feb 2018

Designtorget satsar för att främja traditioner inom textilt hantverk

Handarbetets Vänner är ett textilt centrum för utbildning, utveckling och tillverkning av avancerade textilier och design.

Under Stockholm Design Week 2018 lanserar Designtorget årets samarbete med Handarbetets Vänner Skola. Traditionella metoder och textila material har utmanats och förenats med nytänkande form. Resultatet är fem unika kollektioner som alla tillverkats för hand på Djurgården i Stockholm och säljs exklusivt hos Designtorget i mycket begränsad upplaga.

 

I mer än 130 år har Handarbetets Vänner Skola på Djurgården i Stockholm utbildat framtidens konsthantverkare inom textila hantverkstekniker. Precis som Handarbetets Vänner värnar Designtorget om svenska hantverkstraditioner och om produkter som håller år efter år.

Under åtta veckor har formstudenter i projektet Kollektion i småskalig produktion utmanat traditionella metoder och textila material. Med utgångspunkt från Designtorgets sortiment och en gemensam färgskala har de utvecklat och tillverkat fem unika designprodukter; en ryggsäck, en takarmatur i två storlekar, en ”rislampa” i två modeller samt en kollektion kuddar.

 - Samarbetet med Designtorget har gett våra textil- och formstudenter en möjlighet att visa hur ett experimenterande med material och tekniker utvecklats till professionellt utförda produkter. Det är roligt att de redan nu innan examen får visa upp och sälja sin design. För vår del är samarbetet även ett sätt att inspirera och visa textila hantverkstraditioner, säger Elisabeth Isaksson, kursansvarig på Handarbetets Vänner Skola.