Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Designstudenter från USA, UK och Japan tolkar Josef Frank

Josef Franks Liljevalchssoffa klädd i textil med Kotone Utsunomiyas mönster i utställningen som pågår 6 februari-13 mars på Svenskt Tenn.
Josef Franks Liljevalchssoffa klädd i textil med Kotone Utsunomiyas mönster i utställningen som pågår 6 februari-13 mars på Svenskt Tenn.
Publicerad av
Redaktionen - 06 feb 2018

 

En ny mönstervärld med influenser från Asien, Europa och Nordamerika tog form när Svenskt Tenn bjöd in designstudenter från olika delar av världen att skapa nutida tolkningar av Josef Franks klassiska mönster. Tre av de nya mönstren börjar nu säljas som metervara och som textila inredningsprodukter i Svenskt Tenns ordinarie sortiment.

– Vi var nyfikna på hur dagens unga formgivare ser på Josef Franks verk och hur en modern tolkning av hans design ser ut. I de nyskapande mönsterbilder som blev resultatet ser vi hur en av vår tids främsta formgivare fortsätter att inspirera nya generationer, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

De tio studenterna från Tama Art University i Japan, Rhode Island School of Design i USA, The Royal College of Art, School of Design i Storbritannien, Konstfack i Stockholm samt Textilhögskolan i Borås, får nu visa sina verk i utställningen ”Ten Textile Talents”, som öppnar i butiken på Strandvägen 5 i Stockholm. I utställningen får Kotone Utsunomiya från Japan se sitt mönster på Josef Franks ikoniska, stora Liljevalchsoffa. Hennes mönster blir samtidigt ett bestående inslag i Svenskt Tenns sortiment.

– När jag satte mig ner för att studera olika växter, tyckte jag mig upptäcka ett helt universum inuti varje planta. När jag sedan såg Josef Franks mönster Mirakel så fick jag en känsla av att han hade upptäckt samma sak. Med mitt verk ”The Story of Flowers” vill jag ge andra möjligheten att se samma sak, och det känns fantastiskt att kunna göra det via Svenskt Tenn, säger Kotone.

I sortimentet får Kotones verk sällskap av japanska Haruka Udos ”Dear Josef Frank” och konstfackstudenten Lisa Englunds ”Chintz”. De säljs bland annat som brickor, kuddar och metervara i butiken på Strandvägen och online. De andra medverkande studenterna är Cassie McGettigan, Charlotte Fairless, Chloe Flint, Sam Wilde, Malin Westman, Amandah Andersson och Julia Svantesson. Deras mönster kan ses i utställningen ”Ten Textile Talents” som pågår fram till 13 mars 2018.

Priser: kuddar från 900 kronor, metervara från 1100 kronor, brickor från 320 kronor.

Svenskt Tenn är ett inredningsföretag med butik på Strandvägen i Stockholm och på webben. Sedan 1975 ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers Stiftelse, som ger stora anslag till forskning och även bidrar till att främja svensk heminredning och design.