Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jan, 20 2019
Senaste Nytt

Elements by Claesson Koivisto Rune

Foto: Anthony Hill
Foto: Anthony Hill
Foto: Anthony Hill
Foto: Anthony Hill
Foto: Anthony Hill
Foto: Anthony Hill
Publicerad av
Redaktionen - 01 feb 2018

 

Under Stockholm Furniture & Light Fair 2018 lanserar det svenska designvarumärket Widala, som tillverkar högkvalitativa park- och gårdsprodukter, sitt första designsamarbete med det svenska arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune. Tillsammans har man tagit fram Elements – en kollektion bestående av en grill med tillhörande möbler. 

För arkitekten eller planeraren som möblerar ett uterum, är grillen alltid en viktig komponent. Den omgivande miljön är ofta komplex, med både byggnader och natur att förhålla sig till. Därför måste grillen och tillhörande möblemang vara lätta att flytta runt och passa många olika behov och förutsättningar.

– När vi formgav Elements inspirerades vi av cirkelformen, den enda form som helt saknar riktning och som inte stör andra intilliggande riktningar, exempelvis en stig eller en mur. Man kan utnyttja en mer eller mindre lekfull mönsterbildning i både grillgaller och på sitt- och bordsytor, så under designprocessen hämtade vi inspiration från olika mönsterelement i naturen omkring oss. Resultatet blev tre olika mönster som kompletterar varandra; Löv, Åker och Kammussla, berättar Mårten Claesson, designer på Claesson Koivisto Rune.

Ett av målen med samarbetet var att skapa en kollektion möbler som inbjuder till spontan gemenskap. I Elements ingår förutom en grill även bord, ståbord, pallar, bänkar och blomlådor. Dessa kan arrangeras rakt och strikt eller spontant utspritt. Möblerna i Elements inbjuder till att skapa flera grupper snarare än en enda samlingspunkt. Claesson Koivisto Rune planerar med Widala att under kommande år lägga till nya mönster, för att hålla Elements levande. 

– Funktion ses som en självklarhet för ändamålen, men får för den sakens skull inte tas för given. Med detta i åtanke ville vi ta oss an den tuffa utmaningen att skapa en helt ny kollektion som uppfyller allt detta, samtidigt som den har en tidlös design som kan placeras nästintill var som helst och kombineras i oändliga variationer, berättar Samuel Johansson, vd på Widala. 

Elements är skapad för att klara hårda påfrestningar av både väder, vind och annan yttre påverkan som produkter utsätts för på allmänna platser. Alla metalldelar i Elements som inte utsätts för värme är varmförzinkade och pulverlackerade med en pulverlack av extremt hög kvalitet från Akzo Nobel, övriga metalldelar är av rostfritt stål. 

– Vi på Widala vill alltid överträffa kundens förväntningar på design, funktion, kvalitet och hållbarhet därför har det varit extra roligt att få samarbete med Claesson Koivisto Rune. När vårt arbete tog fart insåg vi mer och mer för varje möte vilken fantastisk erfarenhet de har av att skapa tidlösa, funktionella och väl genomtänkta produkter. Tillsammans med Claesson Koivisto Rune kunde vi, med vår erfarenhet kring hållbara produkter, skapa en kollektion som vi med stor stolthet kan visa upp på Stockholm Furniture & Light Fair, berättar Samuel Johansson, vd på Widala.