Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Atlas - Ett resultat av elva års samarbete

Foto: Vestre
Foto: Vestre
Foto: Charlotte Svedrup
Foto: Charlotte Svedrup
Foto: Vestre
Foto: Vestre
Foto: Vestre
Foto: Vestre
Publicerad av
Redaktionen - 22 feb 2018

Under Stockholm Furniture Fair 2018 lanserade det norska utemöbelföretaget Vestre den kvadratiska modulbänken Atlas, som är de norska formgivarna Espen Voll, Tore Borgersen och Michael Olofssons elfte designsamarbete för Vestre. Bänken är skapad med syfte att erbjuda en flexibel möbel med olika sittmöjligheter och som enkelt kan kombineras och anpassas för olika miljöer.

Atlas är en bänk med oanade möjligheter och kan användas antingen fristående eller som del i en formation av flera moduler. Bänken bygger på en kvadratisk sits som gör det möjligt att montera modulen på fyra olika sätt för flera designlösningar. Modulen är skruvad med en enda skruv på den underliggande stålramen. Nyheten finns i två huvudmoduler, antingen med eller utan ryggstöd. Dessutom kan ryggstödsmodulerna levereras med ett svetsat armstöd. Atlas har även vinklade sittmoduler för att kunna bygga mer komplexa arrangemang.

– Med Atlas ville vi skapa en modulbänk som kan växa från en enkel sittyta till ett spännande landskap med flera bänkar i en sittformation. Vi ville skapa ett attraktivt verktyg för landskapsarkitekter, så att de själva kan komponera nyskapande ytor i alla tänkbara miljöer, säger Espen Voll, en av formgivarna bakom Atlas

Voll, Borgersen och Olofssons första designsamarbete för Vestre skedde redan 1997 med bänken Vroom och sedan dess har serien utökats med bord och planteringskärl. Den senaste lanseringen var 2017 med April GO, en komplett serie minimaliska bänkar, bord och stolar för urbana miljöer. Idag hittar du bland annat April GO-serien på ett av världens mest välbesökta platser, Time Square i New York.

– Vi har samarbetat med Espen Voll, Tore Borgersen och Michael Olofsson i över 20 år och vi har ett enormt förtroende för dem som formgivare. De utmanar vår produktutveckling och skapar nya intressanta former och miljöer för offentliga mötesplaster världen över. Vi tror att Atlas med sin flexibilitet har möjlighet att bli en global framgång, Jan Christian Vestre vd på Vestre.