Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, mar, 22 2019
Senaste Nytt

Öronlappsfåtölj formgiven av Broberg & Ridderstråle

Foto: Ire möbel
Foto: Ire möbel
Publicerad av
Redaktionen - 11 mar 2018

Under Stockholm Furniture Fair 2018 lanserade Ire Möbel designkollektionen Character Collection. Kollektionen är en hyllning till fåtöljen och består av fyra fåtöljer med starka karaktärer. En av fåtöljerna är Eva, som är formgiven av Mats Broberg och Johan Ridderstråle. Designduon beskriver sin fåtölj som en stor personlighet som vågar ta plats i ett rum, utan att för den skull vara bullrig eller högljudd.

I Broberg & Ridderstråles studio på Kungsholmen i Stockholm arbetar de med den första prototypen av fåtöljen, som med sin höga rygg och avskärmande huvudstöd inbjuder till lugna och rofyllda stunder.

 – Eva är en öronlappsfåtölj med en extra hög rygg och ett huvudstöd som skärmar av omgivningen och ger användaren lugn och ro. Det är en möbel som sticker ut visuellt, men som samtidigt signalerar avskildhet. Eva har en stor personlighet utan att för den skull vara högljudd, säger Mats Broberg, designer på Broberg & Ridderstråle.

Formgivarna fick en tydlig brief med vissa givna riktlinjer att utgå ifrån. De skulle skapa en öronlappsfåtölj och det första som föll på plats var det bågformade huvudstödet och de framskjutande bakbenen – vilket gav fåtöljen en mycket uttrycksfull karaktär. Det blev grunden för Eva som formgivarna sedan byggde vidare på. Även miljöaspekten och tillverkningen runt fåtöljen var viktig för både Broberg & Ridderstråle och Ire Möbel.

– Ire driver ett väldigt aktivt och progressivt arbete med miljövänlig anpassning av produktionen. Därför utgick vi från enkla men hållbara material med bästa förutsättningar att både vara skonsamma mot miljön och samtidigt fungera som en hållbar produkt. Vi har alltid varit övertygade om att en möbel som inte slängs är en möbel som fungerar bäst för både människa och miljö, säger Johan Ridderstråle, designer på Broberg & Ridderstråle.