Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 23 2019
Senaste Nytt

ABF-husets muralmålningar får ansiktslyftning för kvartsmiljon

Samtliga konstverk som ska restaureras är väggmålningar som skapades av konstnären Nils Wedel i samband med att huset byggdes 1938. Muralmålningen- Låtom oss förena oss - är en av dessa. Foto: Åsa Sandström
Samtliga konstverk som ska restaureras är väggmålningar som skapades av konstnären Nils Wedel i samband med att huset byggdes 1938. Muralmålningen- Låtom oss förena oss - är en av dessa. Foto: Åsa Sandström
Publicerad av
Markku Björkman - 22 aug 2018

Nu får de vackra muralmålningarna i ABFs fastighet på Spånehusvägen en välbehövlig ansiktslyftning. Bara en gång vart femte år delar Malmö stad ut pengar ur Holmgren och Löwgrens fond till liknande projekt, och denna gång drog ABF Malmö det längsta strået.

De tre verken, som restaureringen gäller, återfinns i foajén och i korridoren på bottenvåningen. Verken är utförda i en viss sorts vaxteknik, så kallat Navax, som Nils Wedel själv tog fram. Detta innebär att målningarna är gjorda med mineraliska pigment som är löst i smält vax. Övriga muralmålningar kommer att rengöras och det arbetet påbörjas i höst.

– Huset byggdes för ABF och det känns bra att vi fortsätter 100 år senare att ha ett fantastiskt hus för kultur och fortbildning i centrala Malmö, säger Åsa Sandström, ombudsman/chef ABF Malmö.

ABF-huset har sedan start varit vigt åt folkbildning och varit en mötesplats för ABFs föreningar och deltagare. I samband med föreningens 100-årsjubileum 2019 pågår en omfattande upprustning av lokalerna.

– Att återställa muralmålningarna är en del i ett större renoveringsarbete. De sammanlagda åtgärderna på fastigheten syftar till att återskapa kulturvärden, återskapa publika samlingslokaler och öka tillgängligheten och därmed bredda möjligheterna till folkbildningsverksamhet i fastigheten, säger Åsa Sandström.

Nils Wedel utbildade sig på Slöjdföreningens skola i Göteborg och därefter vid Academie Moderne i Paris 1921 för fauvisten Othon Friesz. I Paris kom han också i kontakt med kubismen. Han var verksam som målare, illustratör, grafisk formgivare, monumentalkonstnär, lärare och konstkritiker.