Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Tre nya mattor från Kvadrat

Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Publicerad av
Redaktionen - 30 aug 2018

Det danska designvarumärket Kvadrat lanserade under Salone del Mobile 2018 de nya mattorna September och Sienna av nederländska Hella Jongerius samt Horizon av japanska Akira Minagawa. Mattorna är inspirerade av botanik, abstrakta expressionistiska målningar och naturliga landskap - vilket skapar tre originella kollektioner. 

Med Hella Jongerius egna ord är September ett ”botaniskt och materiellt kollage”. En ny blandning av material väcker mattan till liv: kombinationen av tibetansk ull som spunnits för hand, nässla, bambuviskos och silke skapar tillsammans livliga och glittrande färgfält.

September har skarpa, färgglada geometriska element i olika positioner inbäddade i sin bas, vilket omedelbart drar till sig blickar. När mattan betraktas på avstånd avslöjas också en stor abstrakt skugga av ett blad, som är knuten i en högre lugg. Dessutom förändras nässlans naturliga färg i harmoni med årstiderna.

Sienna av Hella Jongerius
Sienna är inspirerad av abstrakta expressionistiska målningar, som exempelvis Mark Rothkos verk. Med sina mjuka, mättade nyanser och känsliga sammansättning av flödande former och block, ger mattan liv åt Hella Jongerius exceptionella känsla för färg genom mycket fina nyansövergångar. 

För att uppnå mattans fängslande vattenfärgsliknande uttryck sträcks färgad ull för hand tills den är nästan transparent. Likt vattenfärg överlappar ulltrådarna sedan varandra när de placeras på en mörk eller ljus bas, där de varsamt flyter ihop och breder ut sig i varandra. Dessutom är ullen i Sienna filtad för hand av skickliga kvinnor från Katmandu, en process som tar många timmar

Horizon av Akira Minagawa
Horizon är en mjuk och tätt handtuftad matta, designad av Akira Minagawa. Mattan är tillverkad av bambuviskos och har en lockande färgrikedom och en skir glans. Mattan åldras graciöst och kommer att få en sidenliknande patina allteftersom, då garnet långsamt slits ned över tid.

Med över 1,9 miljoner bambuviskosgarn per kvadratmeter, har Horizon många olika uttryck och ger en känsla av lugn för alla inredningar. Varje matta kombinerar två färger som inspirerats av naturliga landskap för att skapa en harmonisk enhet av tre olika fält.

Om Hella Jongerius
Hella Jongerius arbete kombinerar det traditionella med det moderna; den senaste tekniken med äldre hantverksteknik. Formgivaren, som är född i Nederländerna, strävar efter att skapa produkter med en individuell karaktär genom att inkludera hantverkselement i industriprocessen.

Hella Jongerius design återspeglar hennes oändliga forskning och bär slutförandets kraft – samtidigt den kommunicerar att den är delaktig i något större, med både ett förflutet och en oviss framtid. Flera av hennes designobjekt återfinns i permanenta samlingar på berömda museer runtom i världen.

Om Akira Minagawa 
Akira Minagawa är japansk textil- och kläddesigner med en examen från Bunka Fashion College i Tokyo. Han är kanske mest känd för sina damkläder under egna märket Minä Perhonen.

Akira Minagawa fokuserar på att skapa tidlösa produkter och arbetar med flera ledande designvarumärken, bland annat Richard Ginori, Fritz Hansen och PP Møbler. För Salone del Mobile 2016 skapade han den vackra och drömlika installationen Forest Comes Home för Kvadrat.