Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Innovativ lunchlåda med japanska influenser

Foto: Luca De Santis
Foto: Luca De Santis
Foto: Alessi
Foto: Alessi
Publicerad av
Redaktionen - 07 sep 2018

Lunchlådan Food à Porter,skapad av den japanska formgivaren Sakura Adachi, är det senaste tillskottet i det italienska designvarumärket Alessis sortiment.

– Food à Porter är en lunchlåda som inte ser ut som en lunchlåda. Den är designad för människor som är upptagna men ändå inte vill avstå nöjet att ta en paus med sin favoritmat. Lunchboxen kan användas på olika sätt beroende på vilken mat som ska transporteras. Med Food à Porter är det möjligt att äta hälsosamt varhelst du är och när du vill ta en paus, säger Sakura Adachi, som tidigare formgivit bland annat Lovey Breeze för Alessi.

Lunchlådan är ett projekt som ligger Sakura Adachi varmt om hjärtat, både med tanke på hennes egna kulturella bakgrund, men också för att hon uppskattar själva processen i att skapa den ultimata formen och funktionen. Designen har ett tydligt japanskt uttryck och för tankarna till de traditionella bentolådorna – där maten är organiserad på ett mycket noggrant och visuellt tilltalande sätt. Även kontrasten mellan varierande matta och glansiga ytor är ett japanskt signum. 

– Många av Sakura Adachis produkter är självkommunicerande, där historien bakom varje koncept framgår tydligt. Hon vill göra det bästa och mest överraskande av materialets egenskaper. Hennes produkter resulterar ofta i multifunktionella, transformerbara eller vikbara objekt för mindre utrymmen som kräver smarta lösningar, säger Alberto Alessi, VD för Alessi.

Food à Porter är tillverkad av termoplast och finns i färgerna ljusblå, röd eller grå och består av fem delar: en större huvudlåda (0,5 l), två mindre sidofack (0,4 l) och två lock med förseglingar av silikon. De tre behållarna hålls samman med silikonband som finns i två olika varianter. Antingen med ett enda band som omsluter behållarna som sedan enkelt kan placeras i en väska eller i en ryggsäck, eller med ett dubbelband som förvandlar lunchlådan till en modeaccessoar som påminner om en elegant handväska.

Behållarens lock har en liten öppning, som stängs med ett mindre silikonlock, där den maximala uppvärmningstiden står utskriven. Innan behållaren placeras i mikrovågsugnen öppnas det mindre silikonlocket så att ångan som skapas under uppvärmningen kan dunsta bort. Öppningen gör det också enklare att ta av det stora locket som tillsluter behållaren.