Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Børge mogensen - nytt namn i carl hansen & sons exklusiva sortiment

Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Publicerad av
Redaktionen - 11 sep 2018

Lanseringen av Hunting Table, som ritades av Børge Mogensen inför en utställning år 1950, innebär ännu en fascinerande resa för Carl Hansen & Son genom den danska designhistorien. Bordet är det första av flera betydelsefulla modeller från den stora danska designern som nu kommer att ingå i Carl Hansen & Sons utbredda kollektion av danska möbelklassiker.

 Børge Mogensen är känd som en av de stora och mest inflytelserika möbelformgivarna från den period som i dag är känd som guldåldern inom dansk design. Som elev till Kaare Klint, en av de viktigaste fanbärarna för den danska funktionalismen, tog Mogensen över stafettpinnen för den funktionalistiska stilen. Ett av de många exemplen på Mogensens praktiska syn på design är Hunting Table från 1950 - en design som exemplifierar Mogensens tid men som känns lika relevant och modern än i dag. Bordet ritades ursprungligen inför möbelutställningen Copenhagen Cabinetmakers' Guild - där temat för det aktuella året var jaktstugan - och utökar nu Carl Hansen & Sons kollektion, som sedan tidigare innefattar Kaare Klint, Hans J. Wegner, Poul Kjærholm och många andra bland Danmarks största designers.

 "Hunting Table är det första av ett antal modeller av Børge Mogensen som nu blir en naturlig del av Carl Hansen & Sons kollektion. Estetiskt stämmer bordet perfekt med vår portfölj av designklassiker. Mogensens starka kärlek till trä som material och hans öga för kvalitativt hantverk och detaljer är dessutom helt i linje med vår designfilosofi", säger Knud Erik Hansen, VD för Carl Hansen & Son.

Han fortsätter: "Børge Mogensen fokuserade på att rita möbler som byggde på den fina balansen mellan funktion och estetik. Hans livsverk kännetecknas av hög kvalitet och en genial enkelhet och har alltid utövat en stark dragningskraft på kännare av dansk möbeldesign. Nu vill vi på Carl Hansen & Son sätta ökat fokus på ett av de största namnen på den danska designscenen, och jag är övertygad om att vi genom våra kunskaper om den internationella marknaden även kan hitta en entusiastisk publik för Mogensen utanför Danmarks gränser."

 

Raffinerad funktionalism

Børge Mogensens Hunting Table skapades ursprungligen för en maskulin miljö som en jaktstuga och utstrålar en välkomnande organisk elegans. Bordet består av två bockar med vinklade ben och en bordsskiva i tunn fanér med rundade hörn och kanter i massivt trä. De typiska slitsfogarna och bultarna på benen, som fulländas med kilar i kontrasterande trä för att betona den höga kvaliteten i hantverket, tillför ännu ett elegant inslag. Stabiliteten maximeras av två diagonala stagstänger som monterats mellan underredet och bordsskivan - en funktionell touch som betonar bordets handgjorda uttryck. När Hunting Table presenterades för första gången år 1950 beskrev en kritiker den raffinerade, robusta formen som "gjutkonst".

 I dag fortsätter Hunting Table att fungera som ett utmärkt exempel på Mogensens unika förmåga att förena populärkultur och finkultur i ett starkt uttryck. Under hela sin karriär tillämpade han en klassisk estetik, men hade också talang för att kombinera optimal funktion med ren och tillgänglig form. Med människors behov som utgångspunkt skapade han kvalitetsmöbler utformade för att hålla i flera generationer. Mogensens förkärlek för trä och hans bakgrund inom finsnickeri och arkitektur framgår också tydligt i Hunting Table, som ursprungligen lanserades i ek.