Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, feb, 18 2019
Senaste Nytt

Trä, trä och åter trä – och lite sten och metall

Stora mönster i naturliga färger, träkänsla och geometriska mönster i skön förening. 
Foto: Bert Van Hoecke Interiors
Stora mönster i naturliga färger, träkänsla och geometriska mönster i skön förening. Foto: Bert Van Hoecke Interiors
Gråa toner är här för att stanna 2019 – också på golvet. 
Foto: PerPR
Gråa toner är här för att stanna 2019 – också på golvet. Foto: PerPR
Varierade materialval, ytor, kulörer och mönster är en högaktuell golvtrend. Det klassiskt sofistikerade utmanas av ett lekfullt, ungt och fräscht intryck. Golvet på bilden heter Noble Ek Manhattan och ingår i Tarketts Look Book 2018–2019 som är framtagen av Tarketts designteam, baserat på trendspaningar över hela världen. 
Foto: Tarkett
Varierade materialval, ytor, kulörer och mönster är en högaktuell golvtrend. Det klassiskt sofistikerade utmanas av ett lekfullt, ungt och fräscht intryck. Golvet på bilden heter Noble Ek Manhattan och ingår i Tarketts Look Book 2018–2019 som är framtagen av Tarketts designteam, baserat på trendspaningar över hela världen. Foto: Tarkett
Shade-kollektionen från Tarkett är ett exempel på trenden hållbarhet och genuint hantverk. Alla golv är gjorda av noga utvald ekråvara som tas tillvara på ett respektfullt sätt. De är dessutom omslipningsbara. 
Foto: PerPR
Shade-kollektionen från Tarkett är ett exempel på trenden hållbarhet och genuint hantverk. Alla golv är gjorda av noga utvald ekråvara som tas tillvara på ett respektfullt sätt. De är dessutom omslipningsbara. Foto: PerPR
Travertin – ett gammalt stenmaterial med ny efterfrågan. Man ska tänka på att kalkbaserade stenar som travertin är känsliga för syrabaserade rengöringsmedel och därför inte ska användas i duschen. 
Foto: Flisby
Travertin – ett gammalt stenmaterial med ny efterfrågan. Man ska tänka på att kalkbaserade stenar som travertin är känsliga för syrabaserade rengöringsmedel och därför inte ska användas i duschen. Foto: Flisby
Publicerad av
Redaktionen - 13 sep 2018

Text: Susanne Ringheim Kilje

Mycket har hänt under de senaste åren när det gäller golv. Vi ser med nya ögon på golvet, både när det gäller hållbara material, färg och form. Och det är det lite ruffa trägolvet som verkar ta hem förstapriset under många år framåt.

– Golvtrender rör sig långsammare än många andra strömningar. Ett golv är så pass dyrt så man bör ha något som trendar i minst 10 år. Men det handlar ju också om att hitta rätt golv till rätt plats, så det finns alltid begränsningar, säger Bert van Hoecke på Bert Van Hoecke Interiors.

Flera parallella golvtrender låter sig urskiljas. Temat natur, som har varit genomgående under många år, behåller sitt grepp. Men 2019 flyttar naturen in på allvar, med inspiration från naturens rikedomar och även tidens naturliga gång. Bjälkar och plankor från gamla lador som förfallit under åren förvandlas till det senaste genom finish och läggs in i hemmen som en påminnelse om de fotavtryck vi gör på miljön. Återvinning av gamla parkettgolv och annat åldrande trämaterial leder till en trend med större plankor på golvet: 30 till 40 centimeter breda och med ett mer rustikt uttryck. 

Över lag är hållbarhet i fokus också när det gäller golv. De flesta producenter är numer noga med att materialet kan återvinnas. Miljöaspekten kommer till synes också genom den moraliska aspekten: golvet ska vara tillverkat av schyssta råvaror och producerat på ett genuint, gärna hantverksmässigt sätt.

– Det finns en tydlig önskan hos användarna av golvet att kunna se vilket material som är använt. Då är det viktigt att gå från datorstyrd produktion till mer handstyrd produktion, för det är först i hantverket man kan se om det till exempel är för många knutar i träet, säger Bert van Hoecke.

 

Hantverkskänslan går igen i många golv som trendar just nu. Designmässigt handlar det om ljus och mörker, sol och skugga, träd och gröna växter i harmoni, där golvet är en del i en större helhet. Men det bleka, nästan vita golvet där allting syns, ser en tillbakagång till fördel för en mörkare grå trend som återfinns även på väggar och i övrig inredning.

 

– Ett rum har alltid sex väggar, med tak och golv. Golvet ska bidra till att skapa en helhet i ett rum eller ett utrymme och vi vill ofta ha så mycket som möjligt av samma material, i exempelvis ett kök. Golvet ska helt enkelt harmoniera med de övriga fem väggarna, säger Bert van Hoecke.

 

En annan trend är att golvet får kosta lite mer. Det ger material som marmor ­–med nya typer av ådringar och färgnyanser – utrymme att breda ut sig. Även travertin-golv och andra golv i kalksten är populära i de dyrare segmenten.  

– Stengolv är inne. Och det kommer nya stenmaterial, som travertin – en typ av kalksten som ser ut lite som en schweizerost, men som har förseglats. Travertin kan man se både på golv, i möbler och på väggar. Betongen behåller sitt grepp en stund framöver, även om den är mindre grovkornig än tidigare, säger han.

Även badrummets ytor täcks med sten – gärna med stora plattor utan synliga skarvar, i samma material på golv och väggar. Ett annat naturmaterial – kork – är också i ropet.

– Men just nu är det hetare med kork på väggarna än på golvet, konstaterar Bert van Hoecke.

Mönstermässigt handlar det om uppdaterade klassiska mönster, olika ytor, strukturer och material i nya kombinationer.

Genom att arbeta med olika träslag och färger i geometriska eller runda former uppstår spännande mönster i golvet. Vill man ha det riktigt dyrt och fint så kan man välja forminslag av metall, till exempel mässing, i trämaterialet, säger Bert van Hoecke.

Vad trendar?
Den som vill tänka i termer av trendiga golv ska tänka hantverk, tradition, genomfört och sofistikerat. Strukturer och delikata grafiska mönster, klassisk parkett i stilren omgivning, matt som möter blankt i kontraster för att framhäva ett speciellt mönster eller material. Plastmaterial är – inte väldigt förvånande – på väg bort.