Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Design som gör skillnad

Foto: Designtorget
Foto: Designtorget
Foto: Designtorget
Foto: Designtorget
Publicerad av
Redaktionen - 27 sep 2018

Designpriset 2018 tilldelas formgivaren Hannes Åström och den lilla förvaringsmöbeln Aperio som hjälper oss att ta bättre hand om vår miljö och minska konsumtionen av påsar. Möbelns funktion tar form efter behov, beroende på vilken påse du placerar i Aperio kan den användas för källsorteringen i köket, tvättkorgen i badrummet eller den extra förvaringen i hallen. Designprisets utmärkelse innebär att Aperio kommer att tillverkas för hand hos det sociala företaget Hantverksslussen vilket skapar fler arbetstillfällen för människor i utsatthet för varje såld produkt.

För fjärde året har Uppsala Stadsmission arrangerat Designpriset för att ge nya formgivare möjlighet att få ut sina idéer på marknaden. Designpriset går ut på att formge och tillverka ett bruksföremål i trä, textil eller återvunnet material med en funktionell och samtida formgivning. Samtliga bidrag bedöms utifrån kriterier som designnivå, hantverkskänsla, material och tillverkning, av Designprisets jury som består av representanter från Uppsala Stadsmission, Designtorget, Malmstenbutiken, tidningen Rum Design och formgivaren Eva Schildt.

- Det känns kul och spännande att få ut en första produkt på marknaden! Jag tror och hoppas att det kommer att leda till flera. Att framtagningen av produkten görs i arbetsrehabiliterande verksamhet tycker jag är värdefullt, säger Hannes Åström, designer och vinnaren av Designpriset 2018.

Aperio är byggd i ask med inslag av mässing för ett exklusivt uttryck och passar för vanliga papperspåsar från
matbutiken, till tygkassen och mindre påsar.

- Jag är mycket glad över de bidrag som kommit in i år. Vad vi tillverkar på Hantverksslussen påverkar vårt sociala arbete i verksamheten och möjligheten att skapa fler jobb i Uppsala. Att vi dessutom bidrar till designsverige med ny svensk form gör att vi alla, både medarbetare och arbetstränande, känner oss stolta, Dirk Kehr, föreståndare Uppsala Stadsmission.