Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Hantverk möter skulptural design

Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Publicerad av
Redaktionen - 03 okt 2018

Hans J. Wegner hade en ovanlig förmåga att förena estetik, funktion och komfort - en talang som tydligt framgår i de skulpturala möbler som den världsberömda danska arkitekten och designern lanserade år 1952. Fåtöljen CH71 och den tvåsitsiga soffan CH72, som inte har tillverkats sedan slutet på 1970-talet, kommer nu att ingå i Carl Hansen & Sons kollektion.

Hans J. Wegners möbler kännetecknas av ett organiskt uttryck och utmärkt hantverk. Wegner hade också en särskild känsla för att utforma och utveckla möbler som var moderna och samtidigt hade potentialen att bli tidlösa klassiker. Ett bra exempel är Wegners skulpturala fåtölj CH71, som presenterades för första gången i den danska utställningen i möbeldesign på det berömda varuhuset Magasin du Nord i Köpenhamn år 1952. Nu utökar Carl Hansen & Son sin omfattande kollektion av klassiska designmöbler med den lätta och tillbakalutade fåtöljen och den matchande tvåsitssoffan CH72, och uppfyller därmed en långvarig dröm hos Carl Hansen & Sons vd Knud Erik Hansen.

"Setet kompletterar vår omfattande kollektion av möbler från Wegner ur varje aspekt, och är unikt bland den store danske formgivarens verk - i synnerhet i fråga om dimensionerna", förklarar Knud Erik Hansen. "Både fåtöljen och soffan talar till en mycket modern heminredningstrend som hyllar kompakta bostäder i större städer, där utrymmet ofta är begränsat. Wegner lyckades med att utforma en elegant stol och en matchande soffa som tar lite plats men samtidigt erbjuder en komfortnivå som normalt sett förknippas med större möbler. Stolen och soffan ger ett mjukt, organiskt och vackert intryck från alla vinklar, vilket gör dem enkla att placera var som helst."

Både CH71 och CH72 kännetecknas av relativt små dimensioner, en tunn, bekväm, helstoppad stomme och runda, avsmalnande ben i massivt trä. Möblerna har lösa kuddar och stoppade armstöd som avrundas med eleganta, runda handtag i massivt trä - en funktionell och dekorativ detalj som skyddar armstöden och gör stolen smidig att lyfta och flytta.