Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Klässbols tar fram produkter till nyöppningen av Nationalmuseum!

Foto: Pia Ulin
Foto: Pia Ulin
Foto: Pia Ulin
Foto: Pia Ulin
Foto: Pia Ulin
Foto: Pia Ulin
Publicerad av
Redaktionen - 12 okt 2018

I dagarna öppnar Nationalmuseum upp igen för allmänheten efter 5 års renovering. En unik satsning på så många plan. Klässbols Linneväveri är en av de stolta medverkarna till några av de totalt 80 nyframtagna produkterna. Restaurangen utrustas med servetter och dukar i 100% lin och för första gången vävs möbeltyger i 100% ull.

Bakom designen står i huvudsak designduon TAF, Carina Seth Andersson, Stina Löfgren och Matti Klenell som dessutom varit konstnärlig ledare för hela projektet. I tillägg till nämnda formgivare har även gästformgivare bjudits in under projektets gång, Monica Backström, Ludvig Löfgren, Mattias Stahlbom och Jacob Solgren för att nämna några. Många erkända varumärken har varit en del av projektet såsom exempelvis Swedese, Gense och Källemo. På textilsidan har uppdraget gått till Klässbols Linneväveri. Totalt två projekt har genomförts.
Ett utav dessa har resulterat i möbeltyger, vävda i 100% ull. Varje formgivare har gjort sin tolkning som återspeglas i olika mönster. Värmlandsfödde Matti Klenell har valt att göra en tolkning av Schackrutan. Matti säger:  För egen del handlade det om att förhålla mig till Klässbolsrutan och att förnya och leka med företagets arv på ett intressant sätt. Rutorna i olika storlekar beskriver ett skimrande sökande efter en slutlig fast form. Naturligtvis låg samarbetet med Klässbol mig extra nära då jag ju är från Värmland. Det är därför en del även av mitt arv.
Totalt togs fem olika mönster fram. Samtliga med sin egen identitet, återspeglad av respektive formgivare. Tygerna är vävda i 100% ull, vilket sker för första gången hos Klässbols Linneväveri. Dick Johansson säger: Vi började med att väva i 50% lin och 50% ull, men valde sedan att väva helt i ull för att nå en mer slitstark produkt. Tygerna ska bl a användas för att klä möbler och kräver därför mer än textil som används på det dukade bordet eller i kök och bad. Det har varit en rolig och lärorik process för oss. Mönsterbilderna var krävande att få till då de är frilagda och trådarna därmed vandrar mellan varp och väft. Projekt av detta slag förflyttar alltid positioner och utvecklar produktionen. Dessutom är det en sann ära att få bidra med produkter till Nationalmuseum.” Tyget används till möbler framtagna av Offect samt till stolsdynor avsedda för produkter från Korgmakare Larsson i Gamla Stan. Samtliga möbeltyger har också använts för att sy upp ett draperi. I detta återser man de olika mönsterbilderna, sydda sida vid sida på en bredd av 90 cm. Vilket resulterar i ett vackert, effektfullt draperi på total bredd om 4,5 meter som fungerar som rumsavdelare i restaurangen.

Förutom ovan nämnda formgivare har även andra designers bjudits in till olika delar av projektet, Jacob Solgren är en utav dessa. Tillsammans med Klässbols Linneväveri har Jacob tagit fram dukar och servetter i 100% lin till restaurangen. Mönstret är inspirerat av delar av innertaket på Nationalmuseum. Ett vackert grafiskt mönster som träder fram i det naturfärgade linnet. Förutom servett och duk har Jacob Solgren formgivit handdukar till restaurangen i ett grovt, oblekt restlinne som ger den sin härliga struktur.
Ett mål för Nationalmuseum är att besökarna på muséet ska ges möjlighet att köpa delar av de specialframtagna produkterna. Ur Klässbols Linneväveris sortiment kommer man att kunna köpa såväl servett som duk.