Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Etisk design till ditt matrum

Foto: Mater
Foto: Mater
Foto: Mater
Foto: Mater
Publicerad av
Redaktionen - 18 okt 2018

 

Nova betyder "ny", och den nya stolen från Mater utmärker sig också genom att vara skapad med hjälp av ett nytt, banbrytande sätt att utnyttja restvirke på - bara en av många nya tekniker som möbelproducenten Mater experimenterar med för att reducera världens CO2-avtryck och utnyttja restmaterial i exklusiv design.

För de passionerade eldsjälarna vid designverksamheten i Köpenhamns Nordvest-kvarter är namnet en daglig påminnelse om att bidra till att förebygga de utmaningar som Moder Jord ställs inför - bidrag i form av meningsfull design producerad av hållbara material.

Därför letar Mater hela tiden efter nya produktionsmetoder och utforskar hur exempelvis återvunnet aluminium och plastavfall från haven kan förvandlas till snygga designmöbler och lampor. För stolen Nova har Mater använt en ny, banbrytande återvinningsteknik, som företaget är först i Danmark med att använda.
Tekniken går ut på att samla in överskottsvirke från fabriker, som producerar bland annat möbler i faner. Restvirket skärs upp och limmas på nytt, vilket ger ytan en fin textur och ett mer organiskt uttryck. Resultatet är en vacker tolkning av ett nytt material, som dessutom gör stolen otroligt behaglig att sitta på eftersom det är så flexibelt.

Med Nova har man med andra ord utnyttjat råmaterial och minimerat avfallet från fanerproduktionen på allra snyggaste vis.