Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Raami av Jasper Morrison

Foto: iittala
Foto: iittala
Foto: iittala
Foto: iittala
Foto: iittala
Foto: iittala
Foto: iittala
Foto: iittala
Publicerad av
Redaktionen - 24 okt 2018

I början av 2019 lanserar Iittala en ny serie för det dukade bordet designad av Jasper Morrison. De noggrant komponerade delarna i keramik, glas och trä bildar tillsammans serien Raami, som betyder ram på finska. Raami formgavs med målet att skapa en bra stämning vid bordet, från morgon till kväll. Varje del i serien är en individ, perfekt på egen hand, men ändå en viktig del av helheten. Likt en familj eller en grupp vänner, medför varje del sin karaktär till bordet.

Under designprocessen studerade Jasper Morrison objektens roll i skapandet av stämning. En god stämning vid bordet ramar in stunden och höjer njutningen och uppskattningen av mat, familj och vänner.

“Att skapa en god stämning är en mänsklig instinkt och spelar en viktig roll i förbättringen av vardagskvaliteten” säger Morrison.

Målet var att ta fram en servis som skapar en inbjudande och avslappnande stämning vid bordet och hjälper människor njuta av en härlig frukost, lunch eller middag, oavsett tillfälle. Resultatet av designprocessen är Raami, Iittalas nya serie för matbordet. En serie som ska inspirera till ett bättre liv genom att fokusera på det väsentliga.

Porslin och glas för alla stunder
Raami är en serie med servisdelar designade med stort fokus på detaljerna. Raami ger ett bekant intryck, något du känt till genom livet. När man tittar lite närmare framträder de fina karaktäristiska dragen.

“Serien är som en stor familj där alla har olika karaktärer. Tallrikar, skålar, glas och ytterligare “släktingar” är alla olika men ändå med sammankopplad design, vilka kombineras för en rik dukning till frukost, lunch och middag.” menar Morrison.

Fyra linjer
Serien består av fyra linjer. Dricksglasen, karaffen och ljuslyktorna formar en linje med dess böljande design, ett överraskande taktilt element med spännande skuggor som skapas när ljuset passerar genom glaset. Dricksglasen på fot skapar en annan linje; proportioner med eftertanke tillsammans med en enkel och elegant form, vilket belönar matgästen med en avslappnad och sofistikerad stämning som endast tjänar ett syfte - vinets njutning.

De keramiska föremålen skapar en tredje linje. Tallrikarna och skålarna i porslin har en särskilt böjd kant vilken avslutas i en diskret detalj som elegant ramar in måltiden. Serveringsfaten i trä skapar den fjärde linjen. Faten bidrar med en funktionalitet till serien, vilken erbjuder en mer avslappnad presentation av maten och berikar dukningen med en naturlig värme. Kombinerat skapar de fyra linjerna en balanserad och avslappnad dukning.

”Jag har känslan av att dagarna för det komplett matchade porslinet är över. Idag är det stämningen kring det dukade bordet som är viktig. Jag har observerat att ett bord som är dukat med udda men väl utvalda delar bidrar till en mer hemtrevlig och avslappnad stämning. Delarna i Raami fungerar tillsammans på ett intressant sätt, och påverkar inte bara stämningen utan även beteendet. Varje enskild del i serien är en del av helheten, perfekt på egen hand, men ändå meningsfull och viktig för serien.”

Essensen av bra design
Jasper Morrison är en framstående formgivare som anses vara en av de skickligaste i sin generation. Han anser att formgivarens roll inte är att uppfinna form, utan snarare att vara öppen för omvärlden och återanvända formen för nya syften.

Morrison är särskilt intresserad av vardagsobjekt som är så tillräckliga i sin design att de nästan går osedda förbi. Han beundrar "den mystiska egenskap och naturlighet vilka anonyma objekt som är fria från sin skapares ego, ofta innehar". Han ser den typen av anonyma objekt som en påminnelse för formgivare, “i verkliga livet är ett föremål beroende av långsiktig användbarhet för överlevnad”.

Jasper Morrisons designfilosofi stämmer väl överens med Iittalas designfilosofi; att skapa objekt som är progressiva och funktionella, men ändå i estetiskt tillfredställande design, objekt som är tidlösa och som aldrig kommer kastas bort. Iittala anser att god design alltid ska skapas med tanke och funktion, och att design ska vara tillgängligt för alla.