Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, dec, 09 2018
Senaste Nytt

Ledare - Sött, surt och trendigt

Bänken Filo Cirtrus kommer från All+. Foto All+ / Ergo
Bänken Filo Cirtrus kommer från All+. Foto All+ / Ergo
Apelsinfärgad vägg Spaziocemento
från Litokol. Foto Litokol / Ergo
Apelsinfärgad vägg Spaziocemento från Litokol. Foto Litokol / Ergo
Publicerad av
Redaktionen - 10 okt 2018

Citrusfärger är en stor trend redan nu, men den kommer ännu mer
framöver. Citrusskalans färger är som frukterna, både varma och kalla,
söta och fräscha, men de kan också vara soligt mogna. De förmedlar
styrka, energi och vitalitet och framförallt positiva vibbar, vilket gör
att de passar fint inom offentlig inredning.
Citrustrenden blir stor som väggfärg, gardintyger och
kuddar men även på stoppade möbler och de fortfarande
existerande plastmöblerna. Trenden passar extra bra i
offentlig miljö och på arbetsplatser då den ger en energikick,
men även i barnrum, kök och badrum samt rum
där man hämtar energi. Inom hårfärger och mode ser
vi många citrusvarianter och då speciellt inom sportindustrin.
Skalan spänner från lime till rött och toner
däremellan. Gult är symbolen för solljus och står för
glädje. Orange ger och överför positiv energi och lime
som består av en tredjedel grönt står för vitalitet.
Även inom matindustrin är citrusfrukter megastort redan
nu genom alla vegantrender. Det senaste inom mat är
flexiterian-trenden. Många i Sverige, Europa och USA är nu
trendiga flexiterianer, vilket innebär att man drar ner på konsumtionen
av kött. I stället äter man kanske kyckling eller fisk två gånger
per vecka och i övrigt äter man grönt. Och smoothies på citrusfrukter
till lunch är populärt liksom olika juicer. Det har poppat upp juicebarer
i varenda hörn i våra större städer och det är troligen bara början.
Trenden med raw food och levande grön mat blir större för varje
dag. Nu ska vi bara få växterna att närodlas även i Sverige. Det är ju
inte så svårt när det gäller sallad och tomater, men citrusträden kräver
nog mer jord, värme och utrymme. Det blir en fråga för arkitekterna
att integrera miljövänliga orangerier i vår urbaniserade närmiljö. Själv
skulle jag inte tacka nej till en vinterträdgård med konstbelysning,
kanske i källaren i bostadshuset. Vem vet, kanske blir det verklighet i
en nära framtid. I Stockholm har man ju börjat med grönsaksodlingar
i källaren på olika platser, bland annat på Fryshuset.

Annika Silver
Chefredaktör