Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, dec, 14 2018
Senaste Nytt

Nationalmuseums nya ljus

Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Foto: Åke E:son Lindman
Publicerad av
Redaktionen - 27 nov 2018

Efter fem och ett halvt år är Nationalmuseet återinvigt efter en omfattande renovering som den 150 år gamla byggnaden har genomgått. Två ljusgårdar med glastak och öppnade förbyggda fönster har ger nytt ljus och fri siktlinje ut. Konstverken kan nu ses i både dagsljus och konstbelysning.

I mitten av oktober öppnade Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm dörrarna för allmänheten igen. Arbetet med att renovera byggnaden har inneburit en komplicerad uppgift att förena motsägande värden. Som exempel nämner projektchef Cecilia Brännvall från Statens Fastighetsverk uppdraget att göra byggnaden öppen och samtidigt hålla den supersäker. Att utveckla byggnaden som en modern mötesplats med ny teknik och samtidigt bevara kulturarvet med byggnadstekniska och arkitektoniska värden har också varit en utmaning.

Stor vikt har lagts vid detaljer och det gäller allt från att återskapa dekormåleri med guldförgyllningar som blänker när man tittar upp i kupolerna till att gömma tekniken för frånluft bakom takrosetter.

Mycket kärlek och omtanke har lagts ner på att få den perfekta ljussättningen och där har Annell ljus varit med och skapat upplevelsen. Besökaren möts i den stora entrésalen av fyra exklusiva pendlade Sattler-ringar CIRCOLO med diameter 2,3 meter. Ringarna i aluminiumprofil är lackerade i en noga utvald kulör. Varmvit ljusfärg 3000K och dimringsbara via DALI. Den invändiga L-formade opala ljusöppningen ger ljus även nedåt.

Längre in i galleriet lyser Begas svävande pendlar PLUTO med 3000K LED genom ett munblåst, blankt, lätt konkavt, treskikts opalglas. Glasets rundning ger en mjuk ljushet även upp mot taket. Dimringsbara via DALI.

I trappor sitter infällda LED-armaturer THEMIS CARRÈ med guldfärgad insida som ger känslan av infällda levande ljus.

Omsorgen om detaljer och mängden kreativa lösningar och anpassningar för att möta dagens behov av ny teknik både syns och känns. Vi gratulerar Statens Fastighetsverk och alla skickliga hantverkare till en fantastiskt väl utförd renovering och ser fram emot ytterligare 150 års tillgång till en spännande mötesplats i Stockholm.

Projekt: Nationalmuseum, Blasieholmen, Stockholm
Beställare: Statens Fastighetsverk
Arkitekt: Wingårdhs med Stefano Mangili
Ljusprojektör: Projektel med Claes Gullin
Installatör: Nymans Elektriska
Ljusarmaturer: Circolo Sattler-ringar Ø2,3 m, Pluto munblåsta glasarmaturer, Themis Carré
Foto: Åke E:son Lindman