Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 18 2019
Senaste Nytt

Fokus och koncentration i öppna miljöer

Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Publicerad av
Redaktionen - 13 dec 2018

Det italienska designvarumärket Arper lanserar den skulpturala kollektionen Paravan, formgiven av den Barcelona-baserade designduon Lievore Altherr. Paravan är ett modulärt och färgstarkt panelsystem som kan kombineras och skapa nya uttryck för att avgränsa utrymmen. De prisbelönta formgivarna har i den nya kollektionen fokuserat mycket på användandet av färger och strukturer.

Den argentinske arkitekten och formgivaren Alberto Lievore och den tyske formgivaren Jeannette Altherr driver tillsammans designstudion Lievore Altherr i Barcelona. Lievore Altherr har formgivit produkter åt Arper sedan slutet av 1990-talet och förutom att skapa moderna kollektioner fungerar de även som kreativa och strategiska rådgivare åt varumärket. Samarbetet med formgivarna har resulterat i några av Arpers allra mest ikoniska kollektioner som till exempel CatifaLeaf och Saya och senast i raden – Paravan.

Panelsystemet är arkitektoniskt i sitt utförande och det både uttrycker, skapar och definierar utrymme. Likt paranteser runt en konversation skapar  Paravan  med hjälpa av ljudabsorberande paneler intimitet i öppna ytor och kontorslandskap och underlättar för både fokus, koncentration och samarbete. Genom sin eleganta design med allt från linjära former till oregelbundna repetitioner skänker Paravan mönster, rytm och färg till alla större och öppna miljöer.

– När vi började designa Paravan ville vi skapa en produkt som kan avgränsa och definiera utrymmen på ett elegant och subtilt sätt. Det var också viktigt för oss att  Paravan  ska kunna matchas med flera av Arpers tidigare produkter och fungera som en enhetlig bakgrund till dessa, säger Alberto Lievore, formgivare av Paravan

Att arbeta med färger har alltid varit viktigt för Lievore Altherr och duon menar att färglära inte alltid är något som produktdesigners får utbilda sig inom och att det inte ens anses vara viktigt.

– Färg har alltid haft stor betydelse i vårt skapande. Det finns en koppling mellan färg och form som inte går att förneka och detta har vi alltid velat lyfta med Arpers produkter, färg kan verkligen förändra och lyfta ett rum och det vill vi göra med  Paravan . Likt musik påverkar färg oss emotionellt, säger Jeannette Altherr.

Paravan passar utmärkt för lounger och samarbetsytor i såväl offentliga som privata utrymmen. För extra funktionalitet finns en klädhängare eller en hylla som valbara tillbehör. De graciösa linjerna och de grafiska färgkombinationerna matchar övriga kollektioner i Arper-familjen för att skapa ett sammanhållet och enhetligt uttryck i stora utrymmen.

 

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...