Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Massprodictions firar 10 år

Foto; Massproductions
Foto; Massproductions
Foto; Massproductions
Foto; Massproductions
Foto; Massproductions
Foto; Massproductions
Publicerad av
Redaktionen - 06 feb 2019

För tio år sedan grundades det Stockholmsbaserade designvarumärket Massproductions, som sedan dess har fått stort internationellt erkännande i form av både prestigefulla uppdrag och designpriser. I samband med tioårsjubileet lanseras en ny upplaga av Tio Chair– den nutida designklassikern som var startskottet för Massproductions resa.

2008 kontaktades de då frilansande formgivarna Chris Martin och Magnus Elebäck av ett tyskt möbelvarumärke, med briefen att skapa en stol i metall för ute- och inomhusbruk. När idén till stolen presenterades menade det tyska möbelvarumärket att stolen inte skulle gå att tillverka. Men formgivarna kunde inte släppa designidén och ville överbevisa kunden. Chris Martin och Magnus Elebäck valde därför att själva tillverka stolen, och under Stockholm Design Week 2009 lanserades både Massproductions som varumärke och den första stolen: Tio Chair.

Massproductions arbete fick snabbt ett erkännande i branschen och 2009 vann de Sveriges Arkitekters designpris Guldstolen för just Tio Chair. Idag finns stolen representerad i Nationalmuseums stora designutställning i Stockholm. Genom åren har Tio utvecklats till en kollektion bestående av flera olika typer av stolar och bord.

– Tio är ett exempel på vad som gör oss unika – det är balansen mellan producent och designer som är kärnan i Massproductions. Att vi har detta under samma tak gör att vi kan ha ett mer långsiktigt förhållande till produkten än vad en konsult som parallellt formger många olika produkter till olika producenter kan ha, säger Magnus Elebäck, vd och grundare av Massproductions.

Möblernas öppna och tydliga form gör att de smälter väl in i olika arkitektoniska stilar. Designern Chris Martins utgångspunkt till designen av Tio var att använda så lite material som möjligt, men ändå skapa en bekväm form. Stolarna och borden i serien är uppbyggda av ett fåtal parallella ståltrådar i en enkel ställning, som lurar ögat och omedelbart fångar betraktarens intresse.

– Tio blev en stor hit som tilltalade många. Det var något nytt som man inte hade sett tidigare, både i sitt formspråk och material. Tiohar därför varit en väldigt viktig produkt för oss genom åren då den gav oss mycket uppmärksamhet i början av vår resa, säger Chris Martin, designer och grundare av Massproductions.

Som en del i sitt tioårsfirande vill Massproductions passa på att hylla sin klassiska kollektion med en jubileumsutgåva av den prisbelönta Tio Chair. Den nya versionen lanseras i en så kallad ”Hot Dip”, en galvaniserad finish i en metallisk färg – med en naturlig patina som övergår i en matt, grå nyans över tiden. Det är en finish som passar utmärkt för utomhusmiljöer och som vanligtvis används på utemöbler och lyktstolpar. Den nya finishen kommer också att användas på övriga produkter i Tio-kollektionen.

Under de tio år som gått sedan starten har Massproductions vunnit ett flertal designpriser för sin design och sin innovativa produktion, stöttats av många progressiva arkitekter runt om i världen och levererat produkter till flera prestigefulla internationella projekt, senast till den kända konstnären Urs Fischers ateljé i Brooklyn.