Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Dux i samarbete med Norm Architects

Foto: Dux
Foto: Dux
Foto: Dux
Foto: Dux
Foto: Dux
Foto: Dux
Publicerad av
Redaktionen - 07 feb 2019

Dux introducerar ett designsamarbete med Norm Architects och sänggaveln Norm som visas i utställningen Into The Light. Utställningen, som också är kurerad av den danska arkitekt- och designstudion, visar nordiska material och naturnära färgtoner samt ett formspråk med inslag av japanska influenser. Dux lanserar samtidigt två nya sängar, Inspiration 1002 och 5005.

Norm Architects har tagit fram en kollektion för Dux med sovrummets viktigaste möbel, sängen, som utgångspunkt. Den första möbeln som presenteras är en sänggavel, vilken Norm Architects ser som en påbörjad resa i sovrummet. Den danska arkitekt- och designstudion har lekt med kontraster mellan ljust och mörkt och använt kulörer och texturer som kompletterar varandra på ett harmoniskt sätt. I kollektionen återkommer samma färgtoner i flera olika material som trä, läder och natursten. De olika texturerna och de små nyansskillnaderna harmoniserar och skapar en finstämd helhet. Färger som mörkbrunt, cognac, ljusbrunt och terrakotta kombineras i naturmaterial som med tiden får patina och bara blir vackrare. Designen är enkel i sitt uttryck med dess japanska influencer och fokus på hantverk och detaljer, som läderdetaljerna runt en sänggavels ram. Sänggavelns ram är gjord av oljad ek och kan kombineras med valfria textilier i olika kulörer. Norm passar samtliga Dux sängar och finns i butik från och med våren 2019.

 – Vi vill skapa ett komplement till Dux säng-sortiment, utgå från deras expertis inom komfort och därefter prata ytterligare om design och rumslighet, säger Katrine Goldstein, Norm Architects.

Norm Architects har valt naturmaterial och naturnära färger då de i sin design vill eftersträva en förbindelse till naturen. Arkitekt- och designbyrån menar att människan mår bra av att vara i naturen och att allt fler vill ha färre artificiella material i hemmet, speciellt i sovrummet. Sovrummet ska vara en lugn och avspänd miljö.

Inspirationen till den nya sänggaveln kommer från två ytterligare utgångspunkter – det arkitektoniska och skulpturala. En arkitektonisk utgångpunkt där sängen är en integrerad del av helheten som en del av arkitekturen. En skulptural utgångspunkt där sängen och dess gavel utöver sin funktionalitet även fungerar som en skulptur. Norm Architects menar att det arkitektoniska har betydelse främst inom hotell och det skulpturala i hemmiljöer.

 – Det är första gången någonsin som vi ritar en sovrumskollektion. Det är en rolig utmaning att få göra något helt nytt, dessutom ett projekt som både innefattar hotell- och hemmiljö. Vår kollektion ska byggas långsamt utifrån sängen, säger Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects.