Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

En berättelse om design och denim

Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Publicerad av
Redaktionen - 13 feb 2019

Vad sker när två hantverksföretag – en av de ledande danska möbeltillverkarna och ett känt walesiskt modeföretag – slår sig samman? Om en av dem specialiserar sig på designikoner från mitten av 1900-talet och den andra på högkvalitativ, modern denim blir resultatet garanterat både spännande och vackert. Några av designmästaren Kaare Klints mest kända verk finns nu under en begränsad tid, från den 15 februari till den 31 maj, tillgängliga i textil från Hiut Denim i Carl Hansen & Sons flaggskeppsbutiker.

Kaare Klints ikoniska Propellerstol (1930) och Safaristol och Safari fotpall (1933) får chans att visa sin mångsidighet och förmåga att möta det moderna hemmets behov. Klint anses vara den moderna danska möbeldesignens fader. Han var en reformator och funktionalist som fascinerades av designens syfte i en bredare kontext. Det är därför logiskt att Klints ”mänskliga möbler”, som skapats efter noggranna studier av den mänskliga kroppen och utefter människors behov, ska finnas tillgängliga i det mest mänskliga av material.

Hiut Denims grundare, David och Clare Hieatt kallar sin personal för ”Grand Masters” (mästare), då några av dem har över 40 års erfarenhet inom jeanstillverkning. I den lilla byn Cardigan på Wales västkust ligger en fabrik som har tillverkat jeans i årtionden innan den stängde 2002, vilket ledde till att var tionde invånare förlorade jobbet. Nio år senare bestämde sig paret Hieatt att återetablera Cardigan som ett centrum för jeanstillverkning och grundade Hiut Denim. Idag är märket ett av världens främsta inom denim och säljs globalt, bland annat till Radiohead, Arctic Monkeys, Meghan Markle och Nomas René Redzepi.

Carl Hansen & Sons VD, Knud Erik Hansen, såg direkt potentialen i ett samarbete. Det naturliga partnerskapet mellan Hiut Denims tyger och Klints avslappnade och tidlösa möbeldesign, för att inte nämna Safaristolens läderbälten, var bara början.

– Hiut Denims motto är att göra en sak och göra den bra, och det speglar även Carl Hansen & Sons värderingar. Vårt familjeföretag har specialiserat sig på möbeltillverkning i över 100 år. Vi har passion för det vi gör och letar efter samarbetspartners som delar vår arbetsmoral och våra designmål, men som även kan bidra med ny estetik samt nya idéer och förmågor. Det är så de bästa samarbetena byggs, och på så sätt nås en bredare målgrupp som inte kunde nås av vardera företag på egen hand, säger Knud Erik Hansen.

– Kopplingen mellan parterna går ännu djupare och speglar människors koppling till sina möbler och sina jeans, och de unika spår deras liv sätter på dem. På Carl Hansen & Son säger vi att ’Every piece comes with a story’, medan Hiut Denim anser att ’Every pair tells a story’. Vi kunde inte vara mer överens om hur viktigt det är att bevara dessa traditioner. Carl Hansen & Son och Hiut Denim har även samma fokus på hållbarhet. Kaare Klints möbler tillverkas av trä från hållbara skogar, medan Hiut Denim endast använder rådenim, vilket eliminerar tvättprocessen och minskar miljöpåverkan, fortsätter Knud Erik Hansen.

– Den nya serien med denimklädda Klint-möbler kommer att visa en ny sida av både Carl Hansen & Son och Hiut Denim, samtidigt som den lyfter fram deras rötter och traditioner. Vi hoppas att Kaare Klint skulle uppskatta att se sina verk klädda i vad som har blivit världens mest älskade och kanske mest demokratiska tyg. Det är en ära för oss att arbeta med Klints lika ikoniska som tidlösa möbeldesigns. Vi ser fram emot att visa upp vår denim i ett helt nytt sammanhang och att dela med oss av en spännande blandning av hantverkstraditioner, säger Clare Hieatt.