Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, maj, 23 2019
Senaste Nytt

Japanskt och västerländskt

Foto: Muji
Foto: Muji
Foto: Muji
Foto: Muji
Foto: Muji
Foto: Muji
Publicerad av
Redaktionen - 13 mar 2019

Det japanska livsstilsvarumärket MUJI är känt för sin avskalade och minimalistiska design. Sedan MUJI grundades 1980 har man satt japanska hantverkstraditioner i fokus och lanserat fler nutida designklassiker, som blivit populära världen över.  MUJI lanserar nu de två klassiska serviserna Acacia Porcelain och Hakuji Porcelain, som båda speglar och framhäver den japanska dukningstraditionen.

Den klassiska japanska borddukningen har anor från 1500-talet. Till skillnad från de ofta perfekt matchande serviserna som vi ofta ser i europeiska dukningar, består den japanska dukningen av olika tallrikar, skålar och fat som likt en abstrakt målning placeras i en asymmetrisk balans. I den japanska kulturen är servisen lika viktig som själva måltiden – och att ha lämpliga misosoppskålar, sojasåsfat, tekoppar och andra bordsredskap för din japanska måltid anses vara absolut nödvändigt för att kunna njuta av måltiden till fullo.

En typisk japansk dukning innefattar en serie skålar och tallrikar i flera storlekar och mönster, alla avsedda för olika rätter under måltiden. Den grundläggande principen bakom japansk dukning är att varje del av måltiden ska serveras på ett alster som passar maten och förstärker dess skönhet. När allt porslin har bestämts ska det också ordnas och arrangeras på matbordet. Det finns otaliga variationer av hur ett japanskt bord dukas, beroende på vilka rätter som serveras. MUJI:s nya serviser Acacia Porcelain och Hakuji Porcelain är framtagna för att följa både japanska och västerländska dukningstraditioner.