Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, maj, 23 2019
Senaste Nytt

String och Museum

Foto: String
Foto: String
Foto: String
Foto: String
Foto: String
Foto: String
Foto: Pierre Björk
Foto: Pierre Björk
Publicerad av
Redaktionen - 15 mar 2019

Inför öppningen av nyrenoverade Nationalmuseum i Stockholm fick design- och arkitekturstudion TAF och String Furniture uppdraget att ta fram en konsolhylla till det konstnärliga samarbetet NM&, en serie produkter framtagna till den nya museirestaurangen. Resultatet blev den eleganta och nätta hyllan Museum.

Idéen bakom Museum var att ta fram en funktionell och mångsidig hylla som klarade att bära Nationalmuseums samling av byster. Museum kan lyfta både konstverk, parfymsamlingen eller ett glas vatten bredvid sängen. Möjligheterna är många och med hyllans nätta design går det även att kombinera flera hyllor på samma yta för att till exempel visa upp hemmets konst- eller växtsamling på ett elegant sätt.

– Vi har arbetat väldigt mycket med Museums proportioner så att den ska fungera i många typer av rum och sammanhang, till exempel som en badrumshylla för hudvårdsprodukter, hylla för nycklar och mobiltelefon i hallen och som nattduksbord i sovrummet. För att bestämma dess storlek byggde vi en mängd pappersmodeller innan den slutliga formen valdes, säger Gabriella Gustafson, formgivare och grundare av TAF.

Museum är gjuten i aluminium, som är ett väldigt lätt och tåligt material, och genom att hyllplan och den bärande konsolen gjuts i samma stycke klarar hyllan av att bära tyngre föremål.

 – Det är en stor ära för String Furniture att bli utvalda av Nationalmuseum som producent. Det har varit otroligt spännande för oss att vara med i ett så stort, viktigt och kulturhistoriskt projekt som moderniseringen av muséet. Nu kan alla göra som Nationalmuseum och visa sina klenoder på Museum, säger Pär Josefsson, delägare av String Furniture.

– Att arbeta tillsammans med String Furniture, som har en stark och lång historia och kunskap om väggfast förvaring, har varit väldigt givande och det blev ett otroligt lyckat samarbete, säger Mattias Ståhlbom, formgivare och grundare av TAF.