Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Vestre medverkar i designutställningen under Salone del mobile

Vestres cykelställ Cycle av Sanna Lindström, skulpturen Varde i norsk sten av Tron Meyer,  köksbordet Join Me av Marte Froeystad, Erik Westers vaser Volume, Stine Aas lampa Alter. Styling: Kråkvik & D'Orazio, Foto: Trine Hisdal
Vestres cykelställ Cycle av Sanna Lindström, skulpturen Varde i norsk sten av Tron Meyer, köksbordet Join Me av Marte Froeystad, Erik Westers vaser Volume, Stine Aas lampa Alter. Styling: Kråkvik & D'Orazio, Foto: Trine Hisdal
Publicerad av
Redaktionen - 22 mar 2019

 

Utemöbelproducenten Vestre deltar, tillsammans med sex andra ledande norska möbelproducenter, i den norska kollektiva utställningen Norwegian Presence, som för fjärde året i rad presenteras under Salone Del Mobile i Milano. Årets upplaga av utställningen har fått namnet Join och utforskar alliansen mellan samhälle och hållbarhet genom norsk design, hantverk och tillverkning. Vestre visar upp Folk och Cycle, två av årets nyheter som båda har en bränd ton i sin färgställning – inspirerad av den gyllene färgen på den gamla garagebyggnaden där utställningen äger rum.

I ett trerumsutrymme, som tidigare varit ett garage i området Zona Tortona, presenteras Join by NorwegianPresence– som under fem dagar lyfter vikten av design för en hållbar framtid. I utställningen återfinns sju av Norges ledande varumärken och 21 av Norges mest eminenta designers och konsthantverkare. Bakom utställningskonceptet står tre av Norges mest inflytelserika kreativa sammanslutningar: Design og Arkitektur Norge (DOGA), Klubben och Norwegian Crafts.

Designen av Join har tagits fram av de Oslo-baserade formgivarna Kristine Bjaadal och Hallgeir Homstvedt och har kurerats av den ledande norska stylistduon Kråkvik & D'Orazio. Join utforskar de sociala, miljömässiga och ekonomiska dimensionerna av cirkulär design. Utställningen är konstruerad helt av material som går att återvinna och återanvända, så att de på ett enkelt vis kan demonteras och återställas efter utställningen.

– Vi märkte att många av de produkter som valts ut för utställningen var utformade i en cirkulär form. Med namnetJoin och utställningens fokus på samarbete och hållbarhet blev cirkeln en naturlig symbol, säger Kristine Bjaadal.

Den cirkulära formen kommer att återspeglas på många olika sätt i  Join – till exempel genom detaljer i mobila väggar och moduler. Den runda formen återfinns även i Vestres nya cykelställCycle, designad av den svenska formgivaren Sanna Lindström. I utställningen presenteras även Vestres nya kollektion Folk, skapad av den svenska formgivarduon Front. Folk-kollektionens lätta och skulpturala design karaktäriseras av en rund centrumbåge i aluminium där träsitsen vilar, men också av de mjuka formerna i den rundade träsitsen.

Utställningens tema sammanfaller perfekt med Vestres designfilosofi och hur varumärket bedriver sin verksamhet och produktion. Vestre har till exempel integrerat 9 av FN:s 17 hållbarhetsmål i sin affärsfilosofi. Produktionen sker i Norge och Sverige och baseras på förnybar energi, nordiska material med lång livslängd och livstidsgaranti mot rost. Vestre är världens första klimatneutrala utemöbelstillverkare och ligger bakom världens första Svanenmärkta stadsmöbel. 

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...