Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Ny variant av Y-Stolen

Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Publicerad av
Redaktionen - 26 mar 2019

Hans J. Wegner skulle ha fyllt 105 år om han hade levt idag. Carl Hansen & Son, som är kända för sina omfattande kollektioner av Wegner-möbler, vill hedra denne legendariske möbeldesigner med en helt ny variant av CH24Y-stolen, som aldrig tidigare tillverkats. Den unika specialutgåvan har rygg- och armstöd samt underrede i valnöt och, som något helt unikt, en exklusiv sits i getskinn. Stolen finns endast att köpa på Wegners 105-årsdag den 2 april 2019.

Traditionsenligt firar Carl Hansen & Son Wegners födelsedag genom att tillverka hans ikoniska Y-stol i en ny specialutgåva som endast kan köpas på årsdagen av möbelformgivarens födelse, den 2 april 2019, då han skulle ha fyllt 105 år. Den legendariska Y-stolen var en av de första modellerna som Wegner formgav 1949 enbart för Carl Hansen & Son och är känd för sin skulpturala träram och vävda sits. Den unika specialutgåvan består av rygg- och armstöd samt underrede i valnöt med en oljad finish och en sits i rött getskinn.

– Genom att erbjuda Y-stolen i en kombination av getskinn och valnöt vill vi hylla Hans J. Wegner, som under hela sitt liv experimenterade med variationer på samma tema och ständigt strävade efter att förfina och vidareutveckla sin design, säger Knud Erik Hansen, VD på Carl Hansen & Son, som är glad över att kunna presentera denna speciella födelsedagsupplaga.

Under 1990-talet arbetade Hans J. Wegner med Carl Hansen & Son i ett försök att utveckla en variant som kunde passa till Y-stolen med sin vävda sits. De experimenterade i verkstaden med sadelläder, som enligt möbelformgivaren skulle bevara de inneboende proportionerna mellan sits, armstöd och rygg, något som var viktigt för stolens ergonomi. Men det blev bara ett experiment eftersom de insåg att sadellädret med tiden skulle töja ut sig, och för att stolsramarna på den tiden inte alltid var identiska, något som ibland förhindrade en perfekt passform runt stolsbenen.

Det har nu blivit möjligt att återuppta verkstadsexperimentet från 1990-talet eftersom Carl Hansen & Son idag använder maskiner och verktyg som gör att alla ramar till Y-stolen har exakt samma proportioner, och eftersom bolagets professionella tapetserare har hittat ett sätt att forma sitsen som förhindrar att getskinnet töjs. Resultatet är att sitsen nu passar varje stol perfekt samt estetiskt harmoniserar med den eleganta träramen. Utifrån Wegners avsikter på 1990-talet i kombination med dagens kunskaper och teknik har Carl Hansen & Son alltså nu, i nära samarbete med Hans J. Wegners Design Studio, tagit fram en specialutgåva med tydliga referenser till den ursprungliga provstolen.

Med denna specialutgåva av Y-stolen erbjuder Carl Hansen & Son en unik stol klädd i getskinn, vilket ger en extremt hög grad av mjukhet och komfort. Stolsitsen har ett stödjande skikt av naturligt lin fäst på baksidan av lädret och som sträcker sig över sitsen och är fäst under slåarna. Eleganta sömmar runt de fyra stolsbenen ger sitsen ett raffinerat utseende.

Det exklusiva lädret har en mycket tät struktur så att sitsen behåller sin form och är slitstark. Anilinläder används utan någon ytbehandling. Det ser man genom den synliga strukturen på lädrets yta, vilket gör varje bit av getskinnet unik. Dessutom har det djupröda getskinnet garvats vegetabiliskt, vilket innebär att endast miljövänliga vegetabiliska garvämnen har använts. Det exklusiva getskinnet har fått en varm, mörkröd nyans i en färgningsprocess i två steg som resulterar i ett naturligt utseende och en djupt mättad återgivning av kulören. Resultatet är ett uttryck som med tiden kommer att få en elegant patina.

– Vi har valt att kombinera det röda getskinnet med en stolsram av oljad valnöt för att förstärka det exklusiva utseendet. Stolen skiljer sig väsentligt från den vävda varianten i papperssnöre, och specialutgåvan erbjuds nu till designentusiaster och samlare över hela världen. Hans J. Wegners möbler har en sådan framträdande plats i människors medvetande och alla hans verk har potential att utmanas av nya material. Det har vi nu gjort med varianten med sits i getskinn, som nu kan köpas vid sidan av den världsberömda Y-stolen med sits i vävt papperssnöre, förklarar Knud Erik Hansen.

Specialutgåvan av Y-stolen finns endast att köpa den 2 april 2019 och kommer därför endast att produceras i ett mycket begränsat antal. Alla stolar som köps den här dagen kommer att bära en mässingsskylt som graverats med Wegners signatur och födelsedatum diskret placerad på undersidan av stolens ryggslå. Graveringen återger Wegners signatur med stor detaljrikedom, helt i linje med den mästerlige designerns egna höga standarder för hantverksskicklighet.

Y-stolen, som varit i kontinuerlig produktion hos Carl Hansen & Son sedan 1950, är resultatet av ett mycket nära och kompromisslöst samarbete mellan Wegner och de skickliga möbelsnickare som ursprungligen deltog i det krävande utvecklingsarbetet. Nästan 70 år efter att den först såg dagens ljus ställer Y-stolen fortfarande stora krav på Carl Hansen & Sons skickliga hantverkare på möbelfabriken i Gelsted på danska ön Fyn.

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...