Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Big Bang - tredimensionell design

Foto: Foscarini
Foto: Foscarini
Foto: Foscarini
Foto: Foscarini
Publicerad av
Redaktionen - 28 mar 2019

Foscarinis lampa Big Bang, designad av den italienska duon Vicente Garcia Jimenez och Enrico Franzolini, är inspirerad av naturfenomenet med samma namn. Med utgångspunkt i en explosion, där ljus både alstras och reflekteras, skapades Big Bang som en hyllning till det unika samspel som skapas mellan skugga och ljus.

Big Bang, som är Foscarinis första samarbete med designduon, består av sex olika plattor som tillsammans med en centrerad ljuskälla släpper ut ett diffust ljus i olika riktningar. Tack vare det svagt genomskinliga materialet skapas en dynamik mellan ljus och material som sätter en personlig prägel på alla sorters miljöer.  Big Bang går att montera på väggen, i taket eller som hängande ljuskrona. Oavsett placering, drar lampans design omedelbart till sig blickar och blir en unik inredningsdetalj.

Foscarini har genom flera olika projekt presenterat Big Bang som en lampa inte bara för det designmedvetna hemmet, utan också som en installation för offentliga miljöer. I Business Center i Voronezh i Ryssland, har till exempel många Big Bang-lampor länkats samman för att skapa en större ljusinstallation, som dels fyller ett stort utrymme – samtidigt som den kan betraktas som ett modernt konstverk.

Designduon som står bakom designen av Big Bang gick samman för att skapa en ljuskälla som, genom det skuggspel som uppstår, efterliknar en explosion. Den oförutsägbarhet som Big Bangskapar genom ljus och skuggor, låter betraktaren överraskas – och fungerar lika bra både som dekoration och som ljuskälla. Big Bang finns i två olika färger och har inbyggd dimmer som ger möjlighet att skapa ännu mer dramatik med den tredimensionella ljuspaletten.

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...