Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Riddarna runt runda bordet

Foto: Massproductions
Foto: Massproductions
Foto: Massproductions
Foto: Massproductions
Foto: Massproductions
Foto: Massproductions
Publicerad av
Redaktionen - 03 apr 2019

Massproductions presenterar sin, till måttet sett, största nyhet någonsin – Colossus. På grekiska betyder Colossus jättestaty och föga förvånande är bordet Colossus av minst sagt imponerande storlek. I Colossusminsta utförande, som mäter 1,8 meter i diameter, ryms 12 personer runt bordet. Det solida bordets fundament är tillverkat av betong, ett för Massproductions helt nytt material.

Ett oroligt politiskt läge och en känsla av växande missnöjdhet och ilska hos världens befolkning väckte idén till Colossus. Massproductions medgrundare och designchef Chris Martin ville skapa en öppen mötesplats som kan sammanföra människor, en plats för rundabordssamtal där varje deltagares röst har samma vikt och där oenigheter kan lösas upp.

– Jag ville skapa en produkt som kunde vara en motpol till alla känningar av missnöje i världen. Idén till detta solida stora runda bord, kom till mig då jag upplevde att världen var på väg att falla sönder och att många var arga. Världen behöver stora bord som ger utrymme för många att komma överens, berättar Chris Martin.

Materialvalet var en viktig del i formgivningsprocessen. Chris Martin ville skapa ett stort bord av hög kvalitet – och i ett för Massproductions nytt material. Han beslutade sig för att arbeta med betong, ett material med en koncentrerad tyngd, som i sin råa form har en härligt naturlig och varm grå färg.

– Vi hittade en bra samarbetspartner i norra Italien som uteslutande arbetar med betong. Det var kul och skönt att samarbeta med någon som kunde jobba småskaligt och som hade en tydlig känsla för hantverket, säger Chris Martin.

Chris Martin ville skapa former som representerade en soliditet med en tydlig betongestetik. Genom att arbeta med olika gjutformar hittade Martin den perfekta formen. Colossus är ett mycket solitt bord som kan stödja stora bordsskivor. Bordsunderredet kan liknas vid en infrastruktur snarare än en komponent, likt en del som utgör hela byggnaden snarare än något som adderats till formen.

Colossus går att få med dolda grenuttag i bordskivans mitt, där kablarna till eluttagen kan döljas i bordsbenens betongkropp. Colossus  passar lika bra i såväl större hem som i kontorsmiljöer och i restauranger.

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...