Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Arketypiska Wegnerstolen är tillbaka

Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Publicerad av
Redaktionen - 04 apr 2019

Under större delen av sin karriär var Hans J. Wegner på en nästan antropologisk resa i sin jakt på den perfekta stolen. Hans outtröttliga förbättringar av den mest arketypiska möbeln resulterade i en guldgruva av ansedda stolformgivningar. Ett resultat är CH30 – en elegant matsalsstol som Hans J. Wegner designade för Carl Hansen & Son 1954. Stolen har varit ur produktion under ett antal år och återlanseras nu – 65 år efter att den formgavs för första gången.

När det kommer till att formge stolar spelade Hans J. Wegner i en egen division. Han arbetade outtröttligt med att förverkliga sin vision om den perfekta stolen. Han arbetade främst med trä och utmanade potentialen i materialet med uppfinningsrikedomen och respekten hos en sann hantverkare. Ett exempel på Hans J. Wegners känsla för hantverk i detta utsökta, naturliga material är matsalsstolen CH30, ritad av mästerformgivaren 1954. Stolen sattes i produktion hos Carl Hansen & Son och var resultatet av en ständigt pågående formstudie, vilket också resulterade i flera andra stolar. CH30 har varit ur produktion under flera decennier och kommer nu att återintroduceras och återigen läggas till i Carl Hansen & Sons omfattande kollektion med designklassiker.

CH30-designen har tydliga referenser till Hans J. Wegners CH23 från 1950 och hans stol CH33 från 1957, något som märks i det sofistikerade hantverket som syns i de korsformade detaljerna på ryggstödet och baksidans välvda form. Med sina balanserade proportioner och sin strikta design passar stolen perfekt i en modern kontext i både privata hem och offentliga miljöer. CH30 visar Wegners signaturstil genom sin organiska design och sitt utsökta hantverk som betonar sofistikerade detaljer såsom de noggrant utformade runda, platta och konvexa profilerna, antingen som massivt trä i ramen eller kanter på det fanerade ryggstödet, säger Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & Son.

Med CH30 skapade Hans J. Wegner en enkel och elegant stol med utmärkt komfort både tack vare det böjda ryggstödet och den ovala sitsen – element som gjorde stolen populär när den introducerades i mitten på 1950-talet. Det ovala ryggstödet lutar något bakåt för att säkerställa bästa möjliga stöd för ryggen. De bakre benen har en elegant och lätt lutande form och ser till att stolen får optimal stabilitet och det relativt breda formpressade sätet är stoppat med skum för att öka komforten ytterligare. Man kan sitta bekvämt under lång tid och utan besvär byta mellan olika sittställningar. CH30 är designad utan armstöd, vilket gör att den fungerar perfekt runt ett bord – den tar bara upp ett begränsat utrymme och kan ställas in under bordet.

– Vi har återskapat CH30 enligt Hans J. Wegners ursprungliga arbetsritningar i nära samarbete med Hans J. Wegners Design Studio, så att den återigen kan hävda sin välförtjänta plats i Carl Hansen & Sons kollektion med klassiker från Wegner. Eftersom ergonomin var mycket viktig för Wegner bestämde vi oss för att justera höjden på stolen med två centimeter, eftersom människor idag i allmänhet är längre än när stolen infördes 1954, säger Knud Erik Hansen.

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...