Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

David Chipperfield nytolkning av moka

Foto: Matteo Imbriani
Foto: Matteo Imbriani
Foto: Santo Caleca
Foto: Santo Caleca
Publicerad av
Redaktionen - 09 apr 2019

Espressobryggaren Moka, med anor från 1930-talet, har med åren blivit ett helt kapitel för sig hos Alessi. Hyllade designers som Richard Sapper, Aldo Rossi, Michael Graves, Piero Lissoni, Wiel Arets, Mario Trimarchi, Alessandro Mendini och Michele De Lucchi har alla gjort sin egen tolkning av det storartade projektet, som ligger Alessi varmt om hjärtat. I år presenterar den engelske arkitekten och designern David Chipperfield sin tolkning av Moka. 

Mokaär David Chipperfields bidrag till utvecklingen av industriella arketyper och samtidigt en hyllning till Alfonso Bialette, Alberto Alessis morfar som på 1930-talet uppfann, designade och tillverkade den första espressobryggaren Moka Express.

– Det är fantastiskt hur lättanvänt och lättförståeligt det här komplexa och högpresterande objektet har blivit, en maskin som inte behöver några instruktioner eller särskilda förberedelser för att bli en del av vardagen i hemmet. Vad innebär det att omforma ett sådant objekt, även om det betyder att bara göra det till mer av vad det redan är? säger David Chipperfield om sin tolkning av Moka.

Med inspiration från 1930-talets estetik kännetecknas Moka av sin elvasidiga kanna och det jämna locket som är integrerat med kannans typiska form. Moka är tillverkad i aluminium och går att få i tre olika storlekar: liten, mellan och stor. 

Med sin bakgrund från arkitekturens värld, förmedlar David Chipperfield konsten att integrera objekt och arkitektur i sin omgivning. Med Moka visar han prov på sitt skickliga hantverk och de funktionella elementen återspeglas i espressobryggarens uppbyggnad.

Den breda basen optimerar värmeväxling och den vanligtvis centrerade knoppen på locket är placerad vid handtaget för att på ett enkelt sätt kunna öppna kannans lock med ena handen. Handtagets form, material och placering undviker att det oavsiktligt smälts av värmen. Det grå handtaget reflekteras effektfullt i den blanka metallytan.

 

Om David Chipperfield
Den brittiske arkitekten David Chipperfield är född 18 december 1953 i London. Han studerade arkitektur på Kingston Polytechnic och tog examen 1976 på Architectural Association i London. Han arbetade därefter för Douglas Stephen, Richard Rogers samt Norman Foster och etablerade 1984 ett eget arkitektkontor. David Chipperfield har undervisat i arkitektur i Europa och i USA, bland annat som professor vid  Staatliche Akademie der Bildenen Künste i Stuttgart 1995-2001. Han fick Stirlingpriset 2007 för Literaturmuseum der Moderne i Marbach am Neckar i Tyskland, Wolfpriset i konst 2010 och Royal Institute of British Architects guldmedalj 2011. David Chipperfield utsågs i april 2014 till vinnare i Nobelstiftelsens arkitekttävling om den omtvistade utformningen av det nya Nobelcenter på Blasieholmen i centrala Stockholm. 

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...