Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Innovation är inte till för möbel Startup

Ergositter stolens sittsystem vinklas ned för att avlasta ryggens disk och muskulatur.
Ergositter stolens sittsystem vinklas ned för att avlasta ryggens disk och muskulatur.
 Bröderna Tommi W Rinne och Karri Suddenbach med sin ryggavlastande stol.
Bröderna Tommi W Rinne och Karri Suddenbach med sin ryggavlastande stol.
Publicerad av
Redaktionen - 11 apr 2019

Bröderna Tommie W Rinne och Karri Suddenbach upptäckte ett helt nytt sätt att komma tillrätta med ryggbesvär i sittande arbetsmiljöer. Trots att deras patenterade lösning hjälper många är det få i Sverige som känner till den. Det är inte lätt att slå sig fram utan stöd från universitet och storbolag i ryggen om man är möbel Startup.

 

Tommie W Rinne och Karrie Suddenbach missionerar och har alltid med sin patenterade kontorsstol Ergositter. De har haft med den på sjukgymnastmässor, naprapat kongresser och möbelmässor, på möten med sjukvården och politiker och fackliga organisationer. En enträgen kamp att nå ut utan någon som helst back up. Man förstår varför de har den stolen. Man måste provsitta för att förstå det geniala vad stolen verkligen gör. Tack vare att bakpartiet i stolens sitts kan fällas ned avlastas och stretchas ryggen ut istället för att klämma ihop ryggens diskar. Möten med berörda Sjukgymnaster, landstings politiker och högutbildade tjänstemän på företag resulterade i att man valde att byta ut sin kontorstol. Men kunskapsspridningen har stannat där utan att nå ut den till alla de vanliga människorna med ryggbesvär, att det finns en enkel lösning.

 

Idén till innovationen

Historien bottnade i att deras far fick diskbråck för 15 år sedan. Han vägrade en ryggoperation och hittade på en lösning att sitta så att ryggen sträcktes ut och diskbråcket drog sig tillbaka.

- Jag har alltid varit företagsam och tänkte att det kunde gå att designa en stol av sittprincipen. Kontoren är ju fulla av ont i ryggen, säger Tommi.

Det man åstadkommer när man sitter på det nya sättet är precis samma sak man erbjuder patienter med ont i ryggen. Sträcka ut ryggens muskulatur så disken får större utrymme mellan kotorna.

- Initialt tog vi fram en sittdyna som man la på stolens framkant och fick en förhöjning under låren vilket lättade belastningen från diskarna.

Bröderna började sälja sittdynor som en ergonomisk tillsatts till kontorstolen, men fick höra av ergonomer och sjukgymnaster att man inte skulle lägga lösa dynor på stolar, de ville ha något inbyggt. De började konstruerar en kontorsstol och lärde sig hela processen från design till färdig produkt helt utan någon som helst erfarenhet.

 

När de tagit fram sin stol lånade de ut den till professor Christian Högfors Ziebell på Chalmers.

- Professorn blev lite häpen och undrade om vi tagit sönder stolen, säger Tommi.

Han började tillsammans med Jan Willén, docent och överläkare vid ortopediska kliniken, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, testade stolen på patienter och tog fram röntgenbilder innan och efter patienterna suttit stolen. Efter några månader ville de träffa Tommi och Karri.

- De hade hittat signifikanta förändringar hos patienterna. Professorns doktorand Mohsen Makhsous berättade att de hoppat jämfota i källaren eftersom det var en upptäckt av Nobelpriskaraktär. Testerna visade sensationella resultat, belastningen på ryggen upphör när man sitter i vår stol, säger Tommi.

 

-Idéer ska komma inifrån

Trots att ha fått stolen vetenskapligt bekräftad var det svårt att komma vidare.

- Strukturen är lagd att såna här idéer ska enbart komma från universitet och högskola för att sedan slussas in i befintlig industrin sa den fördetta stadsminister Ingvar Carlsson till oss när vi sökte stöd, säger Tommi.

-Det är den svenska modellen för stora potentiella upptäckter, säger Karri.

Trots brist på support gav bröderna inte upp.

- Vi fick ge oss ut på en konkurrensutsatt marknad där de stora drakarna redan äger alla upphandlingsavtal med statliga myndigheter.

Efter att ha fått stolens rehabiliterande egenskaper vetenskapligt bekräftat kontaktade de åter igen företagshälsovården får att få dem att tänka nytt.

- Förändring tar tid, ny kunskap möter gammal. De läser läroböcker från 1980-talet och inget har hänt sen dess.

Efter år av enträget arbete har sjukgymnaster och ergonomer äntligen öppnat dörren och börjat rekommendera stolen.

 

Kämpar i motvind

Under åren de kämpade fick de ett erbjudande från Ikea som ville köpa deras idé för en liten klumpsumma.

- Vi skulle inte få några som helst licenser, utan nöjet att få se vår idé växa på den globala marknaden. Det skulle vara fint att få ett dragplåster från en stor koncern, men vi tackade nej, säger Tommi.

De har även träffat ägaren på Kinnarp.

- Han sa: jag ser att det är framtidens sittande, frågan är när det kommer ut. Även vi skulle ha svårt att få ut budskapet till företagen, berättar Tommi och fortsätter:

- Så länge företagen inte känner sig hotade av ny teknik gör de ingenting.

- Det är vi som måste skapa efterfrågan. Kommer man på någonting som är genialt säger marknaden: Det är jättebra, men du måste göra jobbet själv. Vi kommer inte röra ett finger. Det förstår man inte i början som innovatör, säger Karri.

Största problemet bröderna brottas med är att upphandlare av kontorstolar inte har någon kunskap om vetenskaplig ergonomi och då faller stolen bort samt att de måste träffa dem som har ont i ryggen.

- Vi når inte dem, vi får inte ut kunskap till dem. De som har ont i ryggen vet inte att det finns en stol som rehabiliterar dem. De går till företagshälsovården och där blir det stopp då man istället erbjuder sjukgymnastbehandling till återkommande kunder, säger Tommi.

Var får ni energi att fortsätta kämpa ifrån?

- Av att ha fått leverera stolar till regeringskansliet och landstingshuset samt alla kärleksbrev vi får. När vi levererat en stol till en kund som har ont i ryggen och den skriver: Er stol har räddat mitt liv eller att de kunnat fortsätta sitt arbete.

 

Startup börjar nu bära frukt efter år av hårt arbetet

Nu har de lyckats få distributörer i Finland, Norge, Danmark och i Holland, som sköter Benelux-länderna.

- Vi jobbar mycket med uppsökande verksamhet. Nyligen har Input Interiör tagit in oss som leverantör i hela Sverige. Nu ska det andra hästjobbet göras, vi ska ut och lära dem hur stolen fungerar.

2016 vann de Stockholms Innovationsstipendium i kategorin Life Science.

- Vi fick en fanfar och en middag i Stadshuset. Under nobelveckan, skrattar Karri och fortsätter.

- Då fick vi ett utlåtande på att vår innovation är vetenskapligt välgrundad och att Ergositter stolen både botar och förebygger diskbråck. Det var roligt att få ett erkännande.

Drömscenariot är att nå ut stort via Input interiör eller att få de stora möbeltillverkarna att vakna upp.

- Och bestämma att de inte ska leverera ut en enda stol som inte avlastar ryggen, säger Tommi.

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...