Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Djupdyker i varje söm på Fritz Hansens Lounge Chair JH97

Foto: Fritz Hansen
Foto: Fritz Hansen
Publicerad av
Redaktionen - 09 apr 2019

Frits Hansen bjuder på en djupgående intervju med designern Jaime Hayon och Christian Andresen, chefdesigners, Fritz Hansen

 

Berätta vad som inspirerat till denna nya formgivningen åt Fritz Hansen.

Jaime: — Idén var att skapa en “typiskt” dansk fåtölj, uttrycksfull och modern. Bekvämlighet var nyckelfaktor liksom kombinationen det bästa av dansk designtradition och modern teknik.

Christian: — Vi ville tillverka en unik stol som var lätt och skulptural i sitt uttryck; mindre än Jaimes tidigare formgivningför Fritz Hansen, men en som gifte sig med hans konstnärliga designspråk och Fritz Hansens ”know-how”.

Hur förhåller sig slutprodukten till era ur sprungliga idéer?

Jaime: — Vi visste från början vad vi ville uppnå: ett extraordinärt och bekvämt tillskott till Fritz Hansens universum.

Vi kastade också blickar mot naturen: den rundade, distinkta formen av en pelikans näbb och kropp, som framträder i stolens svängda former i såväl stomme som dynor.

Christian: — Resultatetär en enklare form än Fritz Hansens typiska formgivning, men med sin låga, öppna silhuett bevarar den varumärkets känsla för estetik och hantverksskicklighet.

Berätta lite om processen.

Jaime: — Det var lätt och spännande. Vi diskuterade på vilket sätt traditionell teknik och modern teknologi kan tas tillvara för att få fram en, i mitt tycke, riktigt bra design.

Christian: — Det var också viktigt att ta tillvara på vårt hantverksarv. Genom att använda våra, decenniers långa, kunskaper i trähantverk, har vi kunnat tillföra handtillverkade detaljer såsom fogarna i den mjukt skulpturala trästommen.

Vilka var era utmaningar?

Jaime: — Vår målsättning var att skapa en snygg, bekväm och kulturell stol. Mitt huvudsakliga fokus var därför det övergripande uttrycket med en bibehållen integritet men ändå att tänja på gränserna till vad vi kunde uppnå rent hantverksmässigt.

Christian: — Det var viktigt för oss att för en global publik, skapa en helt ny fåtölj som reflekterar Fritz Hansens högkvalitativa hantverk och danska designarv. Vi ville säkerställa förstklassigt material och utförande synliga i diskreta detaljer – från precisionsfogarna till den avsmalnande stommen – för det krävs stor skicklighet.

Vad tycker ni är det bästa med slutresultatet?

Jaime: — Det är välbalanserat och uttrycksfullt och har den perfekta mixen mellan dansk design och medelhavskänslan som jag tycker mycket om. Jag älskar silhuetten och att den är så vacker sedd från alla vinklar. Jag är också mycket förtjust i det faktum att det är den mest prisvärda fåtölj som jag någonsin skapat och gjort överkomlig för en större publik.

Christian: — Jag tycker vi har skapat en fantastisk möbel, där funktion, hantverk och skönhet går hand i hand.Var tycker ni att den passar bäst?

Jaime: — Överallt! Det är möjligt att det bästa med fåtöljen är dess förmåga att fungera i de flesta miljöer – från hem till hotell och kontor – men samtidigt bibehålla äktheten.

Christian: — Det är en sådan mångsidig, tidlös möbel. De avtagbara dynorna gör den anpassningsbar i de flesta inredningar. Det är en stol för moderna miljöer; för arbete eller rekreation.

 

Svensk furu hyllas

Idag exporteras 70% av svensk furu samtidigt som förädlade träprodukter importeras från utlandet i...

Who is - Carlo Colombo

Carlo Colombo är utbildad arkitekt från Politecnico i Milano. Redan 1992 var han verksam för...