Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Kvadrat tillsammans med Raf Simons

Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Foto: Kvadrat
Publicerad av
Redaktionen - 15 apr 2019

Under Salone del Mobile lanserar Kvadrat ett nytt samarbete med den erkände modedesignern Raf Simons. Samarbetet blir den sjätte i ordningen för textilföretaget och designern. Kollektionen som lanseras består av fyra nya textilier - Atom,Phlox, Novus 1 och Novus 2 samt kuddar i utvalda färgställningar.

Sedan den första kollektionen 2014 har Kvadrat/Raf Simons strävat efter att flytta gränserna för möbeltyger och använt designerns unika estetiska vision och Kvadrats tekniska expertis. Simons kunskap om mode, konst, musik, design och arkitektur har spelat en stor roll under utvecklingen av kollektionen och hans arbete som modedesigner genomsyras av en nyfikenhet som har påverkat utvecklingen av dessa inredningstextilier. De bildar ett diskret universum av elegant anpassade färger och strukturer som inbjuder till olika kombinationer.

Denna säsong innebär en utveckling av den befintliga kollektionen med ytterligare utforskning av mikroarkitekturen i textilier och garner – ett ämne som har fascinerat Raf Simons sedan början av hans karriär. Han har använt sin bakgrund inom mode och fortsatt att arbeta med strukturer av naturfibrer som ull, bomull, linne och viskos. Det har resulterat i fyra nya textilier: Atom,Phlox, Novus 1 och Novus 2.

– Jag är intresserad av alla kvaliteter som har sitt ursprung i mode som bouclé, tweed och manchester. Tack vare den täthet som behövs för att klä möbler och göra att de håller länge, blir det ännu intressantare tycker jag, säger Raf Simons.

 

Atom är ett färgstarkt och experimentellt bouclétyg utan synligt upprepat mönster och är inspirerat av fragment av pointillistiska landskap i expressionistiska målningar. Tyget har färgprickar som förefaller slumpmässigt spridda över ytan. Med djärva, kontrasterande garner som äggskalsblått och vinrött på svart eller klargult och grått på skogsgrönt visar Raf Simons karaktäristiska känsla för färg medan mer dämpade kombinationer skapar en mer klassisk look.

Novus 1 och 2 är två sofistikerade variationer av jacquardvävt bouclétyg. Med anspelning på möbeldesignern Jean Royères Tour Eiffel-serie och till och med traditionella handvävda marockanska mattor har Raf Simons skapat ett bleknande rutmönster som tycks smälta in i tygets strukturerade bakgrund. De två tygerna skiljs huvudsakligen åt av deras materialkomposition. Novus 1 är designat i ull och har en modernt matt finish medan Novus 2 har en komplexitet och en subtil glans som uppstår av viskos och linne i kombination med ett mélangefärgat garn. Tygernas nyanserade palett passar perfekt för att skapa sinnliga kombinationer och de sträcker sig från sofistikerade, neutrala nyanser och prickar i rött eller smaragdgrönt till starkare rött, klarblått och mjukt rosa.

Phlox är Raf Simons tolkning av det klassiska manchestertyget. Detta storskaliga, ribbade tyg skapar en mer grafisk, tredimensionell karaktär åt årets kollektion. Färgpaletten innehåller intensiva blomliknande nyanser som klarrött, grönt och blått och är en nostalgisk blinkning åt 1970-talet som kombinerat med Phlox subtila ribbstruktur bildar en uppdaterad twist. Samtidigt skapar neutrala, mörkblå och gröna nyanser en lugn balans i tygets mångsidiga palett. Phlox har en lätt skimrande och diskret glans som skapar ytterligare en dimension och fyllighet till detta otroligt mjuka tyg.

Även kuddar i Atom, Novus 1 och Phlox finns nu i Kvadrat/Raf Simons-kollektionen. De är tillgängliga i noggrant utvalda storlekar och färgsättningar.

Raf Simons
Raf Simons föddes i Belgien 1968 och studerade industridesign i Genk. Efter att ha inspirerats av designers som Martin Margiela flyttade han till Antwerpen där chefen för modeavdelningen på stadens Royal Academy uppmuntrade honom att starta sitt eget märke utan vidare utbildning. Raf Simons herrkläder lanserades 1995 – med en touch av både klassiskt skrädderi och ungdomskultur – och fick en enorm inverkan på stilen under decenniet.

2005 blev Simons konstnärlig ledare för märket Jil Sander och blev under sin tid känd för sin vitala, sofistikerade modernism. Han var creative director för Dior Women mellan 2012 och 2015. Under tiden som Chief Creative Officer på modemärket Calvin Klein mellan 2016 och 2018 utsågs han till Designer of the Year 2017 för både herr- och damkollektionen och för damkollektionen 2018.

Raf Simons är en passionerad samlare av samtida konst och modern design. Simons estetiska utveckling är ofta inspirerad av hans beundran för konsten och han anlitas regelbundet i tvärvetenskapliga samarbeten.