Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

En sittmöbel att driva iväg på

Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct
Publicerad av
Redaktionen - 07 maj 2019

I sitt andra samarbete med OFFECCT harDavid Trubridge skapat Waka. En möbel med inbjudande form för fritt sittande, en plats för möten och vila där vi kan låta tankarna driva iväg för en stund.

Waka ser ut att ha närmat sig golvet för att stanna till i ett diskret leende. Formen väcker nyfikenhet men signalerar inte omedelbart hur den ska användas. Med en inbjudande struktur erbjuds istället ett fritt sittande vilket är resultatet av en avancerad design som den nyzeeländska formgivaren David Trubridge arbetat med att förfina i olika stadier av sin karriär.

– Inspirationen till den här möbeln går tillbaka till 70-talet då jag studerade till båtarkitekt. Möbeln är sprungen ur linjerna i en båtkonstruktion och påminner om något som flyter, något drömaktigt som du kan slå dig ner på och driva iväg med, säger David Trubridge.

Sittmöbelns kropp är knappt tre meter lång, bred i mitten och avsmalnande i båda ändar vilket ger den karaktär och plats för flera personer att använda samtidigt. Ett skal är omslutet av en stoppad sits med ett karaktäristiskt quiltat mönster. Waka placeras därför lätt ut i ett öppet landskap i en offentlig miljö lika väl som den finner sin plats som en vacker solitär pjäs i en lobby eller reception.

– Det här är en lek mellan industriell konstruktion och hantverk och därmed en möbel som sätter fingret på det som Offecct är kända för, något som är vackert för ögat samtidigt som det är oerhört funktionellt, säger Anders Englund, en av grundarna av Offecct.

Utöver Waka har David Trubridge även formgivit Offeccts USB-sticka inför Salone del Mobile. Sedan 2010 har Offecct varje år bjudit in en ny designer för att skapa ett unikt USB som delas ut under mässan i Milano. I år föll lotten på David Trubridge, som designat ett USB med en tydlig koppling till sin sittmöbel Waka. Med sin form som liknar en surfbräda symboliserar stickan kontakten mellan människa och natur, något som är centralt i all formgivning från Trubridge.

 

 

 

Om David Trubridge
Världskände Nya Zeeland-baserade formgivaren David Trubridge har byggt upp sin studio och verksamhet på en djup och genomtänkt filosofi om hållbarhet och miljömässigt ansvarstagande. Som den hängivne naturälskare han är så har omsorg om miljön alltid kommit före vinstintresse för David Trubridge. Denna starka övertygelse återspeglas i studions ständigt pågående arbete med att prova och utveckla nya ekologiskt hållbara material. David Trubridge tog examen från Newcastle University i England 1972 som skeppsarkitekt. Hans karriär förändrades 2001 då Cappellini tog hans Body Raft till Salone de Mobile i Milano och satte den i produktion.