Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Ledare - En sprakande framtid

Publicerad av
Redaktionen - 01 mar 2019

Årets färg 2019 är korall enligt Pantone. Här ser vi de mest trendande tonerna för 2019 där korall ingår. Mest uppseendeväckande i paletten är de fem röda och orange tonerna som dominerar kommande säsongs ledande färger. Färgernas namn förmedlar en viss vurm för livlig estetik. Vissa kan dock kritisera de rosainfluerade nyanserna som rester av en kvinnlig "rosa våg". Leatrice Eiseman, vd för Pantone säger," från en psykologisk synvinkel, när man tittar på vad färgerna betyder, handlar de hetare färgerna, särskilt i den röda familjen, om ́empowerment ́ eller översatt till svenska bemyndigande. Det är ett ord som på ett lekfullt sätt visar sig i paletten. De är trygga, upplyftande, glädjande nyanser, men underströmmen är makt för dem alla.“

Kombinerat bidrar de också till att fokusera på high fashion och gatumodet, som inte har visat några tecken på att försvinna. Färgerna Peppar Stem, Aspen Gold och Princess Blue är "ett sätt att ha kul" och främja "lekfull expressionism". Färgälskande instagrammare har förstärkt intresset för mer av de kalejdoskopiska kombinationerna som även tagits upp av designer som Alessandro Michele på Gucci, Miuccia, Prada och Sandro Lak på Sies Marjan.

Butiker förstår att shoppare redan har mycket svart i både garderober och i hemmet. "Vem har inte det?", frågade sig Eiseman och tillade att många shoppare också är inställda på marinblått. "Nu vill de ha något kul att shoppa, och dessa är djärva men ändå är de inte så ́in-your-face ́ att de är överväldigande. Nu vill många ha en identitet och vara originella på ett mer kraftfullt sätt, då passar användningen av vibrerande färger perfekt."

Bland de tolv finns fyra neutraler – Soybean, Eclipse, Sweet Corn och Brown Granite. "Fyra behövs eftersom det är limmet som rymmer allt tillsammans", säger Eiseman.

Fiesta. Blotta åsynen av den här färgen signalerar spänning, ren energi och passion som växlar upp till en sexigt uttryck. Dakota Johnson fick färgen att hoppa upp på trendskalan genom att bära den påfilmfestivalen i Venedig.

Jester Red. En kulör med djup, intensitet och elegans. Tumeric eller gurkmeja en exotisk krydda. Living Coral är årets färg 2019 enligt Pantone. Det är en angenäm färg med lite knorr och som skapar uppmärksamhet men inte lika kraftfullt som orange gör. Pink Peacock är en klart given färg framöver. Peppar Stem. Denna gulgröna kulör är älskad av bland andra Luis Vuitton. Aspen Gold bärs av kändisar som Amal Clooney, Kate Middleton, Meghan Markle och Kim Kardashian. Det är en glädjefull färg som stadigt klättrar uppåt på stegen som innefärg. Princess Blue. Hertiginnan av Cambridge Kate Middleton är en inflytelserik trendsetter som använder denna färg Toffee. Tänk på choklad, sedan på kaffe och toffee. Saint Laurents vd Clement Giraudet hade en väst i denna färg med en vit skjorta och svarta byxor när han gifte sig med Robin Wright nyligen. Terrarium Moss är en klassiker som kan bäras från en säsong till nästa. Sweet Lilac. Den mjuka nyansen har varit uppenbar på flera olika sätt under senare tid. Lady Gaga hade en couturerock från Valentino i mjukrosa på Venedigs filmfestival. Färgen var också en slutgiltig accent vid Aretha Franklins begravningsprocession, tack vare över hundratals rosa Cadillacs. Soybean ger en känsla av värme "som omsluter oss i en filt som har mer psykologisk än fysisk effekt", sade nyligen Eiseman på Pantone. Elipse. Natthimlen blir aldrig för gammal för astronomer eller drömmare. Sweet Corn. Denna ton har lite av "off white" över sig. Skådespelerskan Emma Stone bar en kappa från Luis Vuitton i denna ton på Venedigs filmfestival. Brown Granit. "En bra grundfärg som erbjuder mångsidighet", enligt Eiseman som kallar den "en mycket stark, autentisk färg". Den fungerar även fint med Sweet Lilac.

Annika Silver