Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

Stolabs Widemar karmstol finns nu i butik

Widemar Karmstol - Carl Malmsten
Widemar Karmstol - Carl Malmsten
Publicerad av
Redaktionen - 25 jun 2019

1942 formgav Carl Malmsten den eleganta karmstolen Widemar på uppdrag av advokaten och politikern Ingrid Gärde Widemar, som 1968 blev justitieråd och därmed den första kvinnliga domaren i Högsta domstolen. Karmstolen tillverkades i ett fåtal exemplar, men kom aldrig i serieproduktion. I år ger vi på Stolab karmstolen ett nytt liv i form av en enastående tolkning utförd av möbelsnickaren Julia Greek. Ett stycke finslipat kulturarv för vår tid. Widemar ingår i den nya kollektionen Archive Collection, med möbler ritade av Carl Malmsten.

På uppdrag av Stolab och stiftelsen Siv & Carl Malmstens Minne, har Julia tolkat och läst av Carl Malmstens ritningar av Widemar från 1942 och sedan anpassat dessa till Stolabs moderna möbelproduktion, där hantverk och maskinell bearbetning samsas på ett utmärkande sätt.

Karmstolen har tagits fram i en process där originalritning och fysisk stol analyserats och vägts samman till en helhet av absolut högsta kvalitet. Allt varsamt framtaget utifrån formgivarens originalskisser. Den första prototypen blev klar i oktober och detaljstuderades därefter bland annat av av stiftelsens anlitade expert, Martin Altwegg, som är möbelsnickare och universitetslektor på Malmstens.

 

Ett talande hantverk

I Widemar har vi på Stolab fått utforska Malmstens hantverk och arbetat med många komplexa lösningar, exempelvis de korslagda ryggspjälorna samt toppstycke och armledare som löper i en lång böljande linje. Denna vackra linje ramar in stolen och bidrar till dess välarbetade och eleganta uttryck. Widemar tillverkas i massiv björk och har en dyna klädd i tyg eller i garvat läder från Tärnsjö. Karmstolarna är numrerade.