Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 18 2019
Senaste Nytt

Mångkulturell design

Colombina Fish, designad av Doriana och Massimiliano Fuksas
Colombina Fish, designad av Doriana och Massimiliano Fuksas
Design Naoto Fukasawa Foto: Matteo Imbriani
Design Naoto Fukasawa Foto: Matteo Imbriani
Dry, designad av Achille Castiglioni
Dry, designad av Achille Castiglioni
Santiago
Design: David Chipperfield
Santiago Design: David Chipperfield
Publicerad av
Redaktionen - 02 jul 2019

1982 lanserade det italienska designvarumärket Alessi sin första bestickserie Dry. Idag består sortimentet av totalt 18 unika bestickserier, samtliga formgivna av några av samtidens mest hyllade designers. Mångkulturella samarbeten med ledande formgivare från världens alla hörn har byggt upp Alessis designuniversum som idag erbjuder något för alla typer av dukade bord. 

Alessi grundades 1921 vid Ortasjön i norra Italien av Giovanni Alessi. Sedan dess har företaget blivit ett välkänt namn världen över, tack vare sina starka designsamarbeten och sin ikoniska estetik. Idag har Alessis designfamilj vuxit sig stor och stolt och omfattar tusentals produkter inom heminredning – där just besticksamlingen utgör en mångfacetterad bas. Varje bestick är resultatet av ett skickligt och detaljerat hantverk – där funktionalitet i kombination med en sofistikerad, lekfull och högklassig design står i tydligt fokus.

 

Alessis första renodlade bestickserie Dry lanserades 1982 och är formgiven av den italienska designern Achille Castiglioni. Med sin innovativa form och eleganta högblanka finish förblir Dry en tidlös klassiker med hög igenkänningsfaktor. Serien utvecklas ändå ständigt, och nya utföranden tillkommer. Dry tilldelades priset ”Compasso d’Oro” 1984 och återfinns på museum världen över än idag. 

Santiago är ett resultat av bestickets optimala uppbyggnad och utformning. Kollektionen lanserades år 2009 och kännetecknas av David Chipperfields tydliga arketypiska formspråk. Med raka linjer och ett ergonomiskt grepp förblir Santiago en stark klassiker i Alessis bestickfamilj. 

 

Colombina Fish, som lanserades 2015 av den italienska duon Doriana och Massimiliano Fuksas, tillhör en av Alessis mest uppseendeväckande bestickserier, och har utvecklats i samarbete med gastronomiexperten Alberto Gozzi. Colombina Fish är framtagen för servering och förtäring av fisk och skaldjur. 

Den franska designern Inga Sempé står bakom serien Collo Alto som visar på ett symmetriskt samspel mellan lätt och tungt. Det smala, nätta och långa skaftet står i kontrast till det runda, breda bestickhuvudet där kurvor möter raka linjer. 

 

Alessis senaste lansering är Itsumoen bestickserie formgiven av den japanska formgivaren Naoto Fukasawa, och serien återspeglar hans kärlek till vackra och enkla objekt. Itsumo har en universell och evolutionär vardagsdesign, och är resultatet av Naotos strävan efter att hitta lycka i vardagen och de små detaljerna.