Royal Copenhagen firar jubileum

Foto: Royal Copenhagen
Foto: Royal Copenhagen

Royal Copenhagen är känt för att skapa exklusivt handgjort porslin, som förgyllt många hem världen över i flera generationer. Varje porslinsdel berättar sin egen historia. I år firar Royal Copenhagen jubileum med sina historiska spetsmönstrade matserviser.

Den kreativa chefen Arnold Krog hade ett oöverträffat sinne för detaljer och för 130 år sedan, år 1888, introducerade han en elegant spetskant till Royal Copenhagens ursprungliga mönster nr. 1, Blue Fluted Plain (”Musselmalet”). Krog utformade nya mönster med inspiration från de klassiska genombrutna spetsdekorerna på Blue Fluted Plains dessertserviser. Målet var att modernisera Royal Copenhagens matservis för att passa nya trender i 1800-talets mat- och middagskultur. Han tolkade spetskanten och skapade en handmålad kantdekoration med vågmönster som omger det ursprungliga mönstret. Den nya middagsservisen Blue Fluted Half Lace (”halvspets”) och den mer subtila och romantiska White Fluted Half Lace var född.
 
Middagsservisen Half Lace har visat sig vara tidlös och har även tolkats in i ännu ett spetskantsmönster; Princess från 1978. Utan övrig dekor framhävs den blå handmålade spetskanten och gör Princess till en förtrollande romantisk middagsservis med ljus elegans. Ett bra exempel på vardagslyx. I år firar Princess 40-årsjubileum.

För att fira årsdagarna för dessa historiska mönster kompletterar Royal Copenhagen de befintliga serierna med nya delar.

De nya delarna innehåller tre nya muggar med högt fästa hänklar i mönstren Blue Fluted Half Lace, Princess och White Fluted Half Lace. Som en del av spetsjubileet är de formade efter en ikonisk Royal Copenhagen-kopp från 1884. De tre muggarna presenteras tillsammans i en presentförpackning som ”Gåvor med historia” – en perfekt gåva till dig själv eller till någon du tycker om.

Serviserna Princess och White Fluted Half Lace kompletteras dessutom med en elegant skål på 1,1 liter.
Även i det klassiska Blue Fluted Plain-mönstret kommer ett nytt stort platt serveringsfat och en ny medelstor kanna som är perfekt för mjölk eller lätta såser.