Internationella gäster på Formex

Arbete av Keiji Otani

Höstens Formex, 21-24 augusti, bjuder på flera internationella inslag. Bland annat firas 150 år av diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Japan med en utställning om japansk design och hantverk. På mässan håller också den amerikanska trendanalytikern Lilly Berelovich ett seminarium.

Textildesigner från Tokyo
Utställningen ”Japan på Formex” består av tre delar och kureras av formgivaren och handvävaren Åsa Pärson. Första delen består av mix av high-tech, tradition och hantverk. Från Tokyo kommer den japanska textildesignern Keiji Otani, kreatören bakom La+h.Keiji Otani har också arbetat för Reiko Sudo, som anses vara en av textilindustrins stora, med kunder som Issey Miyake och andra modevarumärken. Keiji Otani skapar textil producerad i Japan, med tekniker och framställningsprocesser som är typiska för landet.

KIN är en annan del i utställningen. Kin som betyder familj, släktskap samlar en grupp konsthantverkare, alla från Japan men som nu har etablerat verksamhet i Sverige. Deras band mellan Japan och Sverige tar sitt uttryck i föremål, produktionstekniker samt tankar om formgivning och hantverk.

Den tredje och sista delen ORIYASAN visar ikat-tyger från Kyozo Shimogawas familjeföretag Oriyasan, allt i naturlig indigo.

I Formex scenprogram kommer också Petra Holmberg, intendent för Japan-samlingarna vid Östasiatiska museet att föreläsa.

Trendföreläsare från New York
Till mässan kommer entreprenören Lilly Berelovich, grundare av och chef för den digitala interaktiva trendbyrån FS Creative (fashionsnoops.com). Under hennes ledarskap levererar FS ett kultur-till-produktperspektiv som inspirerar till innovation med rötter i dagens världsutveckling. På Formex håller hon i trendseminariet ”The Future of Living Spaces 2020” med kommande säsongernas viktigaste influenser för inredning, färg, material och design. 
Seminariet är på engelska och antalet platser är begränsade.

Detta är ett samarbete med ColourHouse Scandinavia. Mer information www.formex.se

Guest Creator från London
Sedan tidigare är det också klart att brittiska Abigail Ahern blivit inbjuden som Formex Guest Creator för att gestalta en installation på entrétorget.

Formex äger rum 21-24 augusti på Stockholmsmässan.